Дијаспору преводе у становнике БиХ

Горан Маунага
Дијаспору преводе у становнике БиХ

Стокхолм, Сарајево - Бошњачка организација из Шведске "Глобал Б&Х нетворк" дистрибуисала је у тој земљи, али и у Данској, хиљаде плаката путем којих држављанима БиХ у дијаспори "појашњава" како да избјегну прописе и да умјесто као дијаспора током предстојећег пописа становништва буду евидентирани као становништво које је стално настањено у БиХ.

Плакатима се апелује да приликом пописа дијаспора не попуњава пописницу П-1 ИН преко интернета "прије него што провјере да ли спадају у дефиницију дијаспоре", односно да ли су "по члану 40. Закона о попису обухваћени дефиницијом дијаспоре". Плакати су постављени по тржним центрима, библиотекама, јавним установама.

- Ако живите у иностранству и имате намјеру да се некада вратите, и ако током године долазите редовно у БиХ с намјером да ту живите, онда не спадате у класичну дефиницију дијаспоре - пише на плакату.

Наводе и да, ако су припадници дијаспоре боравили у БиХ током посљедњих 12 мјесеци и "имају намјеру да се некад врате у БиХ, без обзира на то гдје су живјели прије рата", треба да приликом пописа "наведу колико ће бити ван државе до поновног доласка".

- На тај начин ћете постати дио стално настањеног становништва у БиХ. У складу са законом ви сте "лице које је привремено одсутно из свог мјеста становања краће од годину" и попис таквих грађана може да изврши носилац домаћинства који се налази у БиХ у вријеме пописа - пише на летку.

Поред тога, организација "Глобал Б&Х нетворк" израдила је и интернет портал са адресом попис2013.нет који је готово идентичан званичној страници о одржавању пописа у БиХ која има адресу попис2013.ба. На порталу те организације истакнут је факсимил пописног листа и детаљно упутство шта треба рећи пописивачу и шта он треба да упише у коју рубрику, а све с циљем повећања броја стално настањених Бошњака у БиХ.

Директор Републичке агенције за статистику РС Радмила Чичковић казала је да се ради о негативној и агресивној кампањи која се не може забранити, иако је ријеч о инструкцијама за нетачно попуњавање образаца.

- Ако неко изјави да има намјеру да стално живи у БиХ, аутоматски ће ући у стални број становника - рекла је Чичковићева и додала да је кампања потпуно изван оквира струке и професионализма и да не одговара статистичким институцијама.

Директор Агенције за статистику БиХ Зденко Мијановић јуче није одговарао на телефонске позиве, а у Агенцији су рекли да ће на питања одговорити данас.

Осим у Шведској и Данској, бошњачка кампања којом се жели повећати број Бошњака у БиХ, а у којој учествују вјерске и невладине организације спроводи се и у САД, гдје мобилишу Бошњаке да се пријаве за организован долазак у БиХ како би на предстојећем попису били убројани међу становништво БиХ.

"Бошњачка химна"

У склопу агресивне кампање исламских заједница и бошњачких удружења из дијаспоре, члан асоцијације "Мостови пријатељства БиХ - Зеница" Мујо Агановић написао је текст и музику за пјесму "Бошњачка химна за попис 2013".

- Ја сам Бошњак, вјера ми је ислам, језик босански, на попису то ћу казати - пјева Агановић у стилу илахија и касида у видео-споту који се врти на друштвеним мрежама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана