Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву: Школоваћемо љекаре и на енглеском језику

Жељка Домазет
Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву: Школоваћемо љекаре и на енглеском језику

На Медицинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву од академске 2020/2021. почеће извођење наставе на енглеском језику, а у току је припремни процес за довођење страних студената.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић, истичући да је програм лиценциран од стране ресорног министарства РС.

- Професори и асистенти који ће изводити наставу су обезбијеђени. Такође се може истаћи и да су инфраструктурни ресурси за прву генерацију студената обезбијеђени - нагласио је Бокоњић. 

ГЛАС: Функцију декана Медицинског факултета преузели сте од актуелног ректора Универзитета у Источном Сарајеву. Шта ће бити приоритети у Вашем раду?

БОКОЊИЋ: Када је ријеч о настави, велика пажња ће бити посвећена даљем процесу модернизације наставних планова и програма, увођењу нових методологија у настави, као и нових објективних метода испитивања студената. До сада су у више наврата на Медицинском факултету рађене модернизације плана и програма на свим студијским програмима: медицине, стоматологије, здравствене његе и специјалне едукације и рехабилитације, тако да ће ти процеси бити и настављени. Постојећи каталози знања и вјештина ће се прилагодити садашњем тренутку и почети користити у пракси, посебно на клиничким предметима. Центар за биомедицинска истраживања са модерном опремом који је формиран у претходном периоду сада се већ налази на нивоу озбиљних истраживачких центара у региону. Број референци које долазе из Центра расте из дана у дан, а тренутно имамо 75 докторанада на три смјера. Квалитетан кадар, референце истраживача и руководиоца центра, опрема и пројекти ће омогућити нашу успјешну апликацију за Центар изврсности, што би нам донијело додатни извор средстава за истраживања у будућности, а такође ће довести и до повећања референтности наших наставника. Врло важан задатак у наредном периоду ће бити улагања у инфраструктуру и кадрове и покушај комерцијализације услуга које пружа факултет. Такође очекујемо раст долазне и одлазне мобилности наставника и студената, повећање броја националних и међународних истраживачких и развојних пројеката, као и јачање интернационализације у сваком аспекту.

ГЛАС: Ову установу пратила је прича да у њој ради пуно гостујућих професора из Србије и Црне Горе. Какво је стање данас?

БОКОЊИЋ: Када је ријеч о наставном и административном кадру, факултет је у претходном периоду ојачан властитим кадром. Тренутно имамо око 320 наставника и сарадника, од којих је двије трећине у пуном радном односу и допунском радном односу у наставној бази у универзитетској болници, а остали су хонорарно запослени наставници. Код нас гостујући професори на многим предметима дијеле једну норму, тако да када би се гледало по броју норми, гостујућих наставника би било и мање од наведеног броја. Тренд јачања властитог кадра ће бити настављен, али трудићемо се да и убудуће на факултету остане запослен одређен проценат гостујућег кадра ради интернационализације и обезбјеђивања квалитета. Посебан фокус у погледу јачања властитог кадра ће бити на студијским програмима специјалне едукације и рехабилитације и здравствене његе. Факултет тренутно има довољан број административног особља, али с обзиром на проширење дјелатности које нас очекује у наредном периоду и усложњавање појединих послова, биће потребна додатна едукација постојећег кадра и запошљавање нових људи.

ГЛАС: Дуго радите на Медицинском факултету и пратили сте његов развојни пут. Када упоредите ову установу са оним што је била некад, гдје је данас?

БОКОЊИЋ: Факултет се ревитализовао и изграђивао постепено. Кућа је грађена од темеља постепено спрат по спрат и сви досадашњи декани и декански тимови су оставили велики траг на развој факултета. Факултет је направио велики искорак и постао мотор развоја Универзитета у Источном Сарајеву и као квалитетан препознат у цијелом региону. 

ГЛАС: Да ли треба нешто мијењати у наставном процесу?

БОКОЊИЋ: Осим модернизације наставе која је континуиран процес, важан акценат ћемо ставити на практичну наставу и давање студентима још више практичних вјештина које ће им бити потребне у свакодневном раду. Очекујемо важне информације од бивших студената који би требало да нам кажу шта је то што би на основу њиховог искуства требало промијенити у настави на нашем факултету.

Одлазак

ГЛАС: Цијели регион, па и Република Српска, има проблем са одливом љекара. Шта би то требало учинити да медицински кадар остане на овим подручјима, односно да се врате ако су отишли на усавршавање у иностранство? 

БОКОЊИЋ: Наш задатак је да кроз развој и јачање Медицинског факултета и Универзитета у Источном Сарајеву обезбиједимо квалитетне услове да наши дипломирани студенти остају да раде и живе у својим локалним срединама. Једна од наших главних мисија је да, осим пружања добре едукације студентима, сачувамо младе на просторима источног дијела РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана