Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu: Školovaćemo ljekare i na engleskom jeziku

Željka Domazet
Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu: Školovaćemo ljekare i na engleskom jeziku

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu od akademske 2020/2021. počeće izvođenje nastave na engleskom jeziku, a u toku je pripremni proces za dovođenje stranih studenata.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić, ističući da je program licenciran od strane resornog ministarstva RS.

- Profesori i asistenti koji će izvoditi nastavu su obezbijeđeni. Takođe se može istaći i da su infrastrukturni resursi za prvu generaciju studenata obezbijeđeni - naglasio je Bokonjić. 

GLAS: Funkciju dekana Medicinskog fakulteta preuzeli ste od aktuelnog rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Šta će biti prioriteti u Vašem radu?

BOKONjIĆ: Kada je riječ o nastavi, velika pažnja će biti posvećena daljem procesu modernizacije nastavnih planova i programa, uvođenju novih metodologija u nastavi, kao i novih objektivnih metoda ispitivanja studenata. Do sada su u više navrata na Medicinskom fakultetu rađene modernizacije plana i programa na svim studijskim programima: medicine, stomatologije, zdravstvene njege i specijalne edukacije i rehabilitacije, tako da će ti procesi biti i nastavljeni. Postojeći katalozi znanja i vještina će se prilagoditi sadašnjem trenutku i početi koristiti u praksi, posebno na kliničkim predmetima. Centar za biomedicinska istraživanja sa modernom opremom koji je formiran u prethodnom periodu sada se već nalazi na nivou ozbiljnih istraživačkih centara u regionu. Broj referenci koje dolaze iz Centra raste iz dana u dan, a trenutno imamo 75 doktoranada na tri smjera. Kvalitetan kadar, reference istraživača i rukovodioca centra, oprema i projekti će omogućiti našu uspješnu aplikaciju za Centar izvrsnosti, što bi nam donijelo dodatni izvor sredstava za istraživanja u budućnosti, a takođe će dovesti i do povećanja referentnosti naših nastavnika. Vrlo važan zadatak u narednom periodu će biti ulaganja u infrastrukturu i kadrove i pokušaj komercijalizacije usluga koje pruža fakultet. Takođe očekujemo rast dolazne i odlazne mobilnosti nastavnika i studenata, povećanje broja nacionalnih i međunarodnih istraživačkih i razvojnih projekata, kao i jačanje internacionalizacije u svakom aspektu.

GLAS: Ovu ustanovu pratila je priča da u njoj radi puno gostujućih profesora iz Srbije i Crne Gore. Kakvo je stanje danas?

BOKONjIĆ: Kada je riječ o nastavnom i administrativnom kadru, fakultet je u prethodnom periodu ojačan vlastitim kadrom. Trenutno imamo oko 320 nastavnika i saradnika, od kojih je dvije trećine u punom radnom odnosu i dopunskom radnom odnosu u nastavnoj bazi u univerzitetskoj bolnici, a ostali su honorarno zaposleni nastavnici. Kod nas gostujući profesori na mnogim predmetima dijele jednu normu, tako da kada bi se gledalo po broju normi, gostujućih nastavnika bi bilo i manje od navedenog broja. Trend jačanja vlastitog kadra će biti nastavljen, ali trudićemo se da i ubuduće na fakultetu ostane zaposlen određen procenat gostujućeg kadra radi internacionalizacije i obezbjeđivanja kvaliteta. Poseban fokus u pogledu jačanja vlastitog kadra će biti na studijskim programima specijalne edukacije i rehabilitacije i zdravstvene njege. Fakultet trenutno ima dovoljan broj administrativnog osoblja, ali s obzirom na proširenje djelatnosti koje nas očekuje u narednom periodu i usložnjavanje pojedinih poslova, biće potrebna dodatna edukacija postojećeg kadra i zapošljavanje novih ljudi.

GLAS: Dugo radite na Medicinskom fakultetu i pratili ste njegov razvojni put. Kada uporedite ovu ustanovu sa onim što je bila nekad, gdje je danas?

BOKONjIĆ: Fakultet se revitalizovao i izgrađivao postepeno. Kuća je građena od temelja postepeno sprat po sprat i svi dosadašnji dekani i dekanski timovi su ostavili veliki trag na razvoj fakulteta. Fakultet je napravio veliki iskorak i postao motor razvoja Univerziteta u Istočnom Sarajevu i kao kvalitetan prepoznat u cijelom regionu. 

GLAS: Da li treba nešto mijenjati u nastavnom procesu?

BOKONjIĆ: Osim modernizacije nastave koja je kontinuiran proces, važan akcenat ćemo staviti na praktičnu nastavu i davanje studentima još više praktičnih vještina koje će im biti potrebne u svakodnevnom radu. Očekujemo važne informacije od bivših studenata koji bi trebalo da nam kažu šta je to što bi na osnovu njihovog iskustva trebalo promijeniti u nastavi na našem fakultetu.

Odlazak

GLAS: Cijeli region, pa i Republika Srpska, ima problem sa odlivom ljekara. Šta bi to trebalo učiniti da medicinski kadar ostane na ovim područjima, odnosno da se vrate ako su otišli na usavršavanje u inostranstvo? 

BOKONjIĆ: Naš zadatak je da kroz razvoj i jačanje Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Istočnom Sarajevu obezbijedimo kvalitetne uslove da naši diplomirani studenti ostaju da rade i žive u svojim lokalnim sredinama. Jedna od naših glavnih misija je da, osim pružanja dobre edukacije studentima, sačuvamo mlade na prostorima istočnog dijela RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana