Данило Берибака, један од преживјелих из колоне ЈНА у Добровољачкој улици: Вријеме да се жртве и злочинци погледају у очи

Жељка Домазет
Данило Берибака, један од преживјелих из колоне ЈНА у Добровољачкој улици: Вријеме да се жртве и злочинци погледају у очи

Сарајево - Напад на колону ЈНА, која је излазила из Сарајева, у Добровољачкој улици био је планиран и то је једина истина. Истовремено, 27 година свакодневно слушамо лажи због којих нико не одговара. Најбоље би било да се ми који смо нападнути и они који су нас напали суочимо како би коначно престали са лажима.

Рекао је ово за “Глас Српске” припадник војне полиције ЈНА који је био у колони Данило Берибака.

У Миљевићима у Источном Новом Сарајеву данас ће бити обиљежена 27. годишњица злочина над војницима ЈНА у Сарајеву 2. и 3. маја. када су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 је заробљено.

- Вријеме је да те ствари коначно рашчистимо. Судског епилога нема, што је срамота, и изгледа да чекају да сви биолошки нестанемо и да умре и Ејуп Ганић па да онда нема ко да одговара, да се нема коме судити - рекао је Берибака.

Додаје да је у Агенцији за истраге и заштиту (СИПА) дао исказ и да ће свједочити о тим догађајима уколико икада почне суђење за овај злочин. Каже да је колона нападнута 3. маја у Добровољачкој улици, а војници и официри су убијани, заробљени, мучени.

- Осули су паљбу по нама, стали смо, рекао нам је командир да изађемо, поваљали су нас по асфалту, држали су нам пушке на тјемену. У 24 часа сам три пута “умро”, прво спржен у транспортеру, па на улици када су ми пушку прислонили на главу и касније када су ми нож под грло стављали, тешко ми је и да говорим о томе - истиче Берибака.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је обесхрабрујуће и тужно да 27 година од злочина над невиним војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву и даље нема ниједне оптужнице за овај ратни злочин, снимљен у готово директном телевизијском преносу.

- Ни оптужница, ни пресуда нема ни након што је Уставни суд БиХ 17. јануара прошле године прихватио апелације Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, и Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, војника ЈНА који су убијени 2. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву - навео је Чубриловић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да се мора истрајати у доказивању да је почињен ратни злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године да би правда била задовољена, а они који су убили недужне људе коначно одговарали.

- Нажалост, не знам колико пута морамо поновити да нико за овај злочин није одговарао и да је 2. и 3. маја 1992. године убијена истина о догађајима у Сарајеву. Зато морамо прозивати и позивати одговорне да почну да раде посао како би лица која су починила ратне злочине коначно одговарала - рекао је Савчић.

Страдали

 

Од 42 погинула војника ЈНА, њих 32 били су Срби, шесторица Хрвати те по два Бошњака и Албанца.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се мирно повлачила из Сарајева, према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН, руководили су, према наводима из ранијих истрага, тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и остатак бошњачког руководства.

 

Истрага

 

Тужилаштво БиХ наредило је крајем новембра прошле године поновно отварање истраге против Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хасана Ефендића, Јусуфа Пушине и Емира Швракића у предмету “Добровољачка улица”, чиме је ван снаге стављена наредба о обустављању истраге од 17. јануара 2012.

Истрагу је водио тужилац Станко Благић, али он је у априлу именован за судију, па је предмет додијељен другом тужиоцу. Адвокат Милан Романић, који заступа двије породице, недавно је рекао да не зна ко води случај након што је Благић именован на другу позицију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана