Дан Војске Републике Српске - 210.000 бораца бранило и одбранило слободу српског народа

Срна/ГС
Дан Војске Републике Српске - 210.000 бораца бранило и одбранило слободу српског народа

БАЊАЛУКА - Формирање Војске Републике Српске био је начин да се одбрани слобода српског народа који је у прошлости доживио велико страдање.

Поручио је то предсједник Републике Српске Милорад Додик током обраћања у касарни “Козара”, поводом обиљежавања Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука.

-Сви ратови вођени су за слободу нашег народа. Зато је формирање војске био логичан слијед догађаја. Војска је народна, патриотска, одбрамбена и антифашистичка - истакао је Додик.

Он је нагласио да је за српски народ важан датум њеног формирања.

-Нисам срећан што је дошло до укидања војске. Мислим да су припадници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука они који на најбољи начин баштине традицију наше војске - рекао је Додик.

Он је истакао да је одбрањена Република Српска, њена територија и институције а након свих година и потписивања Дејтонског споразума покушавали су да мијењају документ и ослабе Српску.

Он каже да опасност за Српску није нестала, а да у прилог не иду геополитички догађаји који поједини виде као шансу да се уруши Република Српска.

-Ако Република Српска нема имовину, онда нема Републике Српске. Поручујемо да прихватамо слово Дејтонског споразума. Нећемо да будемо у антиуставној и антидејтонској БиХ. Наша држава је Република Српска и Србија - нагласио је Додик.

Замјеник министра одбране БиХ Александар Гогановић рекао је да је ВРС сачувала српски народ и територију, омогућивши српском народу слободу на овом простору, због чега се мора чувати Република Српска.

-Слобода нема цијену, српски народ ју је скупо платио у протеклом рату, због чега се мора чувати Република Српска и историјско памћење и сјећање на Војску Републике Српске - истакао је Гогановић, обраћајући се на централној свечаности.

Подсјетио је да српска војска и српски народ никада нису водили освајачке ратове, већ су само бранили право на живот и опстанак на овим просторима, као што је било деведесетих година прошлог вијека.

Гогановић је рекао да је 12. маја 1992. године донесена историјска одлука тадашње Скупштине српског народа у БиХ о формирању Војске Републике Српске како би било спријечено да се српском народу понови прошлост.

-Војска Републике Српске и данас живи кроз дјеловање и активности Трећег пјешадијског (Република Српска) пука који баштини традицију ВРС - нагласио је Гогановић.

Гогановић је напоменуо да никакав сукоб неће бити начин да се рјешавају проблеми на овим просторима, већ искључиво компромис.

Командант Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ бригадир Сретен Милошевић поручио је у обраћању да је Војска Републике Српске извршила историјски задатак, сачувавши српски народ на овим просторима и територију Републике Српске.

-Кључна одлука у одбрани српског народа на овим просторима је проглашење Републике Српске и формирање Војске Републике Српске - истакао је Милошевић.

Истакао је да је тадашња Скупштина српског народа у БиХ донијела историјску одлуку када је 12. маја 1992. формирана Војска Републике Српске.

-У данашње вријеме се показује да је та одлука била сасвим оправдана - навео је Милошевић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић рекао је да је српски народ преко Војске Републике Српске сачувао своје огњиште, своје породице, те поручио да је Република Српска тековина коју младе генерације даље морају да чувају.

Егић је рекао да је српски народ на простору бивше БиХ, поучен историјским догађајима и страдањем српског народа у Другом свјетском рату, одлучио да се организује, заштити своју имовину, животе и своја огњишта.

-Тако је настала Војска Републике Српск - рекао је Егић након свечаности.

Егић, који је био учесник Одбрамбено-отаџбинског рата, изразио је велико поштовање према свим саборцима и демобилисаним припадницима ВРС, као и погинулим борцима.

-Војска Републике Српске је српски народ. Свједоци смо да су велике земље кроз НАТО пакт покушале да побиједе Војску Републике Српске, али то није било могуће с обзиром на то да је ријеч о српском народу - нагласио је Егић.

Централна свечаност обиљежавања 31. године од оснивања Војске Републике Српске и 18-годишњице формирања Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ почела је на стадиону Козара свечаном предајом рапорта и постројавањем јединица.

Претходно је служен парастос у Спомен-соби, а након тога су положени вијенци и цвијеће.

У име институција Републике Српске вијенац је положио предсједник Српске Милорад Додик, у пратњи предсједника Народне скупштине Ненада Стевандића, премијера Српске Радована Вишковића и изасланика српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић. Вијенац је положила и делегација Министарства одбране и Војске Србије.

Цвијеће су положиле делегације Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, представника у институцијама Републике Српске, српских представника у институцијама на нивоу БиХ, организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и пензионисани официри и генерали Војске Републике Српске.

Одлуку о формирању Војске Републике Српске, Скупштина српског народа у БиХ, донијела на засиједању у Бањалуци 12. маја 1992. године.

Војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске његује Трећи пјешадијски (Република Српска) пук.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата, 210.000 бораца бранило је и одбранило Републику Српску од којих је 23.801 припадник положио живот у темеље Српске, док их је 40 хиљада рањено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана