Dan Vojske Republike Srpske - 210.000 boraca branilo i odbranilo slobodu srpskog naroda

Srna/GS
Dan Vojske Republike Srpske - 210.000 boraca branilo i odbranilo slobodu srpskog naroda

BANjALUKA - Formiranje Vojske Republike Srpske bio je način da se odbrani sloboda srpskog naroda koji je u prošlosti doživio veliko stradanje.

Poručio je to predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom obraćanja u kasarni “Kozara”, povodom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

-Svi ratovi vođeni su za slobodu našeg naroda. Zato je formiranje vojske bio logičan slijed događaja. Vojska je narodna, patriotska, odbrambena i antifašistička - istakao je Dodik.

On je naglasio da je za srpski narod važan datum njenog formiranja.

-Nisam srećan što je došlo do ukidanja vojske. Mislim da su pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka oni koji na najbolji način baštine tradiciju naše vojske - rekao je Dodik.

On je istakao da je odbranjena Republika Srpska, njena teritorija i institucije a nakon svih godina i potpisivanja Dejtonskog sporazuma pokušavali su da mijenjaju dokument i oslabe Srpsku.

On kaže da opasnost za Srpsku nije nestala, a da u prilog ne idu geopolitički događaji koji pojedini vide kao šansu da se uruši Republika Srpska.

-Ako Republika Srpska nema imovinu, onda nema Republike Srpske. Poručujemo da prihvatamo slovo Dejtonskog sporazuma. Nećemo da budemo u antiustavnoj i antidejtonskoj BiH. Naša država je Republika Srpska i Srbija - naglasio je Dodik.

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović rekao je da je VRS sačuvala srpski narod i teritoriju, omogućivši srpskom narodu slobodu na ovom prostoru, zbog čega se mora čuvati Republika Srpska.

-Sloboda nema cijenu, srpski narod ju je skupo platio u proteklom ratu, zbog čega se mora čuvati Republika Srpska i istorijsko pamćenje i sjećanje na Vojsku Republike Srpske - istakao je Goganović, obraćajući se na centralnoj svečanosti.

Podsjetio je da srpska vojska i srpski narod nikada nisu vodili osvajačke ratove, već su samo branili pravo na život i opstanak na ovim prostorima, kao što je bilo devedesetih godina prošlog vijeka.

Goganović je rekao da je 12. maja 1992. godine donesena istorijska odluka tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH o formiranju Vojske Republike Srpske kako bi bilo spriječeno da se srpskom narodu ponovi prošlost.

-Vojska Republike Srpske i danas živi kroz djelovanje i aktivnosti Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka koji baštini tradiciju VRS - naglasio je Goganović.

Goganović je napomenuo da nikakav sukob neće biti način da se rješavaju problemi na ovim prostorima, već isključivo kompromis.

Komandant Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH brigadir Sreten Milošević poručio je u obraćanju da je Vojska Republike Srpske izvršila istorijski zadatak, sačuvavši srpski narod na ovim prostorima i teritoriju Republike Srpske.

-Ključna odluka u odbrani srpskog naroda na ovim prostorima je proglašenje Republike Srpske i formiranje Vojske Republike Srpske - istakao je Milošević.

Istakao je da je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donijela istorijsku odluku kada je 12. maja 1992. formirana Vojska Republike Srpske.

-U današnje vrijeme se pokazuje da je ta odluka bila sasvim opravdana - naveo je Milošević.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić rekao je da je srpski narod preko Vojske Republike Srpske sačuvao svoje ognjište, svoje porodice, te poručio da je Republika Srpska tekovina koju mlade generacije dalje moraju da čuvaju.

Egić je rekao da je srpski narod na prostoru bivše BiH, poučen istorijskim događajima i stradanjem srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, odlučio da se organizuje, zaštiti svoju imovinu, živote i svoja ognjišta.

-Tako je nastala Vojska Republike Srpsk - rekao je Egić nakon svečanosti.

Egić, koji je bio učesnik Odbrambeno-otadžbinskog rata, izrazio je veliko poštovanje prema svim saborcima i demobilisanim pripadnicima VRS, kao i poginulim borcima.

-Vojska Republike Srpske je srpski narod. Svjedoci smo da su velike zemlje kroz NATO pakt pokušale da pobijede Vojsku Republike Srpske, ali to nije bilo moguće s obzirom na to da je riječ o srpskom narodu - naglasio je Egić.

Centralna svečanost obilježavanja 31. godine od osnivanja Vojske Republike Srpske i 18-godišnjice formiranja Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH počela je na stadionu Kozara svečanom predajom raporta i postrojavanjem jedinica.

Prethodno je služen parastos u Spomen-sobi, a nakon toga su položeni vijenci i cvijeće.

U ime institucija Republike Srpske vijenac je položio predsjednik Srpske Milorad Dodik, u pratnji predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, premijera Srpske Radovana Viškovića i izaslanika srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović. Vijenac je položila i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Cvijeće su položile delegacije Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, predstavnika u institucijama Republike Srpske, srpskih predstavnika u institucijama na nivou BiH, organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i penzionisani oficiri i generali Vojske Republike Srpske.

Odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, Skupština srpskog naroda u BiH, donijela na zasijedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine.

Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski (Republika Srpska) puk.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, 210.000 boraca branilo je i odbranilo Republiku Srpsku od kojih je 23.801 pripadnik položio život u temelje Srpske, dok ih je 40 hiljada ranjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana