Да ли ће начелници и њихови замјеници бити бирани у пакету: Више уштеда, мање тензија

Дарко Момић
Да ли ће начелници и њихови замјеници бити бирани у пакету: Више уштеда, мање тензија

Бањалука - Чланови Централне изборне комисије БиХ на прошлонедјељној сједници овог тијела указали су на одређене недостатке Изборног закона БиХ, али и изнијели неколико приједлога намијењених законодавцима, међу којима је најинтересантнији приједлог који се односи на избор челних људи општина и градова и њихових замјеника.

Члан ЦИК-а БиХ Суад Арнаутовић оцијенио је да у ситуацијама када су начелници или градоначелници кандидати на општим изборима долази до највећих злоупотреба јавних ресурса, као и да у случају њиховог избора за посланике касније долази до непотребног трошења средстава на пријевремене изборе. Арнаутовић је изнио приједлог да се по узору на Хрватску у пакету са начелницима општина бирају и њихови замјеници, који би, како је објаснио, преузимали функцију првог човјека своје локалне заједнице у случају да њихов “шеф” оде на другу функцију, без непотребног трошења средстава на пријевремене изборе.

Представници и владајућих и опозиционих политичких партија у Српској начелно подржавају идеју коју је изнио члан ЦИК-а БиХ и кажу да је то само једна од ставки у одавно превазиђеном изборном закону, који што прије треба мијењати. Истичу да, осим што би се смањили трошкови локалних заједница, овакво рјешење би смањило и тензије у општинама у градовима које пријевремени избори углавном изазову између два круга редовних избора. Посланик Социјалистичке партије у Народној скупштини РС и предсједник скупштинског Одбора за локалну самоуправу Срђан Тодоровић каже да је изборни закон одавно зрео за измјене.

- Ако су таква изборна правила у Хрватској, која је прошла процес усклађивања свог законодавства са европским, онда је то сигурно нешто што треба узети у обзир. Чињеница је да се код нас на сваким општим изборима бар понеко од начелника или градоначелника пресели у посланичке клупе, што онда изазове пријевремене изборе и додатне трошкове и то је додатни разлог да се размисли о таквом рјешењу - каже Тодоровић.

Предсједник Главног одбора СДС-а и начелник Теслића Милан Миличевић, који је 3. марта преживио референдум о опозиву, каже да је приједлог да се начелник и замјеник бирају у пакету потпуно рационалан и оправдан.

- Поред уштеде средстава која се троше на пријевремене изборе, у случају да начелник или градоначелник оду на другу функцију, такво законско рјешење омогућило да континуитет локалне власти током једног мандата, јер би нови начелник, а дотадашњи замјеник, сигурно наставио са реализацијом започетих планова и пројеката - каже Миличевић.

Он додаје да је ово само један мањи дио изборног закона који је под хитно потребно мијењати, истичући да се управо током референдума о његовом опозиву показало колико недостатака има постојећи закон.

- Ми ћемо сигурно истрајати на потреби измјена изборног закона које треба да спријече и онемогуће прекрајање воље народа - каже Миличевић, додајући да и даље сматра да је увођење електронског гласања и видео-надзора на бирачким мјестима добро рјешење.

Један кандидат

Предсједник ЦИК-а БиХ Бранко Петрић указао је на специфичност са пријевремених избора за начелника општине Домаљевац-Шамац одржаних 17. фебруара на којима је био само један кандидат - функционер ХДЗ-а БиХ Стјепан Пиљић.

- Кандидат који је побиједио био је и једини кандидат. Значи да нико други није изашао на изборе, да је сам за себе гласао, он би побиједио. Поставља се питање потребе тих избора. Каква је бесмислица бирати једног човјека који може сам себе изабрати - рекао је Петрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана