Цвијановић: Утврђени приоритети за наставак сарадње у свим областима

Срна
Цвијановић: Утврђени приоритети за наставак сарадње у свим областима

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је данашњи састанак са државним секретаром за породицу и омладину у Министарству људских ресурса Мађарске Каталин Новак био веома конструктиван, те да су утврђени приоритети за наставак сарадње и договорена посјета представника неколико ресора у Влади Републике Српске Мађарској како би та сарадња била конкретизована.

"Наш данашњи састанак реализован је на основу претходног договора мађарског премијера Виктора Орбана и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са састанка одржаног у Будимпешти у јуну прошле године. Један од закључака тог састанка односио се на израду заједничког акционог плана, с обзиром на спремност мађарске Владе да са Републиком Српском подијели своја искуства у области привреде, миграција и породичне и социјалне политике", навела је Цвијановићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Кад је ријеч о демографској политици и људским ресурсима, те породичној и социјалној политици, Цвијановићева је истакла да Српску посебно интересују мјере које Влада Мађарске проводи већ неко вријеме, а посебно ефекти и резултати које су произвеле такве мјере.

"Као што је познато, ми смо већ најавили одређене мјере које би биле сличне онима које постоје у Мађарској јер је оцијењено да су оне дале добре резултате. Што се тиче осталих области, ресорна министраства обје владе ће радити и на јачању привредне сарадње, али и области миграција", рекла је предсједник Српске.

Она је нагласила да је ово била прилика да упозна Новакову о елементима Националног програма демографске обнове Републике Српске који укључује и подршку породици кроз различите пронаталитетне и друге мјере, као и активностима у привредној сфери.

Предсједник Српске је нагласила да јој је велика част и задовољство да је данас у Бањалуци угостила делегацију Мађарске, коју је предводила Новакова.

Новак: Демографске проблеме рјешавати различитим мјерама

Државни секретар за породицу и омладину у Министарству људских ресурса Мађарске Каталин Новак изјавила је данас у Бањалуци да се ова земља суочава са демографским проблемима, али да различитим мјерама покушава да их рјешава, те да се 4,6 одсто БДП-а издваја за подршку породицама.

"Мађарска, као и Република Српска се суочава са демографским изазовима. Код нас се смањује број становништва, наталитет је низак, мали број дјеце се рађа, млади напуштају државу, а друштво све више стари. Ово није проблем само Српске и Мађарске, већ и свих држава Европске уније", рекла је Новакова након састанка са предсједником Српске Жељком Цвијановић.

Она је изразила задовољство због посјете Бањалуци, наводећи да је посјети претходио састанак премијера Мађарске Виктора Орбана и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика на којем је речено да тијесне везе Мађарске и Српске треба још више да буду учвршћене.

Новакова је истакла да Мађарска различитим мјерама рјешава демографске проблеме.

"Одлучни смо да ове проблеме рјешавамо и да нам број дјеце расте. Свима који имају дјецу дајемо пореске олакшице, које се односе, прије свега, на порез на доходак. Све подстицајне мјере су везане за рад", додала је Новакова.

Она је нагласила да је циљ да сви млади брачни парови могу имати дјецу уколико желе, па и у раним двадесетим годинама.

"Имамо и кредите од 35.000 евра које могу добити млади брачни парови. Подржавамо их и приликом куповине станова да би им услови живота били што бољи", навела је Новакова.

Она каже да је потребно створити амбијент у којем су млади и породице у центру пажње, те да је за Мађарску изузетно значајно што привреда јача сваке године.

"У прошлој години смо имали највише склопљених бракова у посљедњих 30 година, што је немјерљиво. Спремни смо да наша искуства ставимо на располагање Републици Српској, а Мађарска ће учинити све да земље западног Балкана заврше европску интеграцију", истакла је Новакова.

Она је изразила увјерење да ће БиХ што прије добити статус кандидата за чланство у ЕУ.

Новакова је захвалила Цвијановићевој за позив да дође у Републику Српску и позвала стручањаке из Српске у Мађарску.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана