Cvijanović: Utvrđeni prioriteti za nastavak saradnje u svim oblastima

Srna
Cvijanović: Utvrđeni prioriteti za nastavak saradnje u svim oblastima

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je današnji sastanak sa državnim sekretarom za porodicu i omladinu u Ministarstvu ljudskih resursa Mađarske Katalin Novak bio veoma konstruktivan, te da su utvrđeni prioriteti za nastavak saradnje i dogovorena posjeta predstavnika nekoliko resora u Vladi Republike Srpske Mađarskoj kako bi ta saradnja bila konkretizovana.

"Naš današnji sastanak realizovan je na osnovu prethodnog dogovora mađarskog premijera Viktora Orbana i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa sastanka održanog u Budimpešti u junu prošle godine. Jedan od zaključaka tog sastanka odnosio se na izradu zajedničkog akcionog plana, s obzirom na spremnost mađarske Vlade da sa Republikom Srpskom podijeli svoja iskustva u oblasti privrede, migracija i porodične i socijalne politike", navela je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Kad je riječ o demografskoj politici i ljudskim resursima, te porodičnoj i socijalnoj politici, Cvijanovićeva je istakla da Srpsku posebno interesuju mjere koje Vlada Mađarske provodi već neko vrijeme, a posebno efekti i rezultati koje su proizvele takve mjere.

"Kao što je poznato, mi smo već najavili određene mjere koje bi bile slične onima koje postoje u Mađarskoj jer je ocijenjeno da su one dale dobre rezultate. Što se tiče ostalih oblasti, resorna ministrastva obje vlade će raditi i na jačanju privredne saradnje, ali i oblasti migracija", rekla je predsjednik Srpske.

Ona je naglasila da je ovo bila prilika da upozna Novakovu o elementima Nacionalnog programa demografske obnove Republike Srpske koji uključuje i podršku porodici kroz različite pronatalitetne i druge mjere, kao i aktivnostima u privrednoj sferi.

Predsjednik Srpske je naglasila da joj je velika čast i zadovoljstvo da je danas u Banjaluci ugostila delegaciju Mađarske, koju je predvodila Novakova.

Novak: Demografske probleme rješavati različitim mjerama

Državni sekretar za porodicu i omladinu u Ministarstvu ljudskih resursa Mađarske Katalin Novak izjavila je danas u Banjaluci da se ova zemlja suočava sa demografskim problemima, ali da različitim mjerama pokušava da ih rješava, te da se 4,6 odsto BDP-a izdvaja za podršku porodicama.

"Mađarska, kao i Republika Srpska se suočava sa demografskim izazovima. Kod nas se smanjuje broj stanovništva, natalitet je nizak, mali broj djece se rađa, mladi napuštaju državu, a društvo sve više stari. Ovo nije problem samo Srpske i Mađarske, već i svih država Evropske unije", rekla je Novakova nakon sastanka sa predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog posjete Banjaluci, navodeći da je posjeti prethodio sastanak premijera Mađarske Viktora Orbana i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na kojem je rečeno da tijesne veze Mađarske i Srpske treba još više da budu učvršćene.

Novakova je istakla da Mađarska različitim mjerama rješava demografske probleme.

"Odlučni smo da ove probleme rješavamo i da nam broj djece raste. Svima koji imaju djecu dajemo poreske olakšice, koje se odnose, prije svega, na porez na dohodak. Sve podsticajne mjere su vezane za rad", dodala je Novakova.

Ona je naglasila da je cilj da svi mladi bračni parovi mogu imati djecu ukoliko žele, pa i u ranim dvadesetim godinama.

"Imamo i kredite od 35.000 evra koje mogu dobiti mladi bračni parovi. Podržavamo ih i prilikom kupovine stanova da bi im uslovi života bili što bolji", navela je Novakova.

Ona kaže da je potrebno stvoriti ambijent u kojem su mladi i porodice u centru pažnje, te da je za Mađarsku izuzetno značajno što privreda jača svake godine.

"U prošloj godini smo imali najviše sklopljenih brakova u posljednjih 30 godina, što je nemjerljivo. Spremni smo da naša iskustva stavimo na raspolaganje Republici Srpskoj, a Mađarska će učiniti sve da zemlje zapadnog Balkana završe evropsku integraciju", istakla je Novakova.

Ona je izrazila uvjerenje da će BiH što prije dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Novakova je zahvalila Cvijanovićevoj za poziv da dođe u Republiku Srpsku i pozvala stručanjake iz Srpske u Mađarsku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana