Цвијановић: Jадна je земља у којој грађани треба да живе у правној несигурности

Срна
Цвијановић: Jадна je земља у којој грађани треба да живе у правној несигурности

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да су волунтаризам и политикантство ствари које могу само да штете БиХ и да је јадна земља у којој грађани треба да живе у правној несигурности.

-Плашим се да су извор те правне несигурности страни мешетари и њихови сљедбеници у оквиру институцаја, укључујући правосуђе који то послушнички слушају - рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре након одржаног рочишта у Суду БиХ у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора “Службеног гласника Српске” Милоша Лукића.

Цвијановићева је поновила да високи представници у БиХ немају право да намећу законе, да они Уставом нису препознати као законодавци.

Подсјетила је да чак ни Валентин Инцко, који је био легално изабрани високи представник није имао право да промијени Кривични закон, додајући да поготово то право нема Кристијан Шмит, који није високи представник.

Цвијановићева је нагласила да су бонска овлаштена на која се позивају само политички памфлет, да нису извор никаквог права.

Она је нагласила да су извор права Дејтонски споразум и Анекс 10.

-Због овог човјека (Шмита) се данас млатарамо по Сарајеву и судницама умјесто да радимо своје послове зато што је неко узурпирао право и одлучио да се понаша као врховни командант овдје, а то није, нити је законодавац - нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, бесмислено је налазити се у судници, да сте у кривичном поступку зато што не поштујете одлуку високог представника, који то и није.

Цвијановићева је истакла да за правну и уставну несигурност грађана БиХ није крива Република Српска, нити предсједник Републике, ни лично Милорад Додик него они који су је креирали и који настоје да одрже тензије у овој земљи управо кроз овакве бесмислене правосудне поступке.

Изразила је незадовољство тиме и оцијенила да дијели мишљење грађана који ово сматрају бесмисленим, политикантским, креираним, злонамјерним и додала да ово све показује бесмисао БиХ.

Цвијановићева је нагласила да је предсједник Српске Додик извршио сасвим уставну процедуру, док је сасвим неуставно оно што се дешава овдје, па и у самој судници.

-Понашамо се у складу са законом, поштујемо Устав у којем је предвиђено ко су законодавци у земљи, а предвиђено је и како се оспоравају одређени закони - навела је Цвијановићева.

Она је напоменула да се одређени закони не оспоравају у кривичном поступку и не пред судијама и тужиоцима него пред Уставним судом.

-Е, сад што је Уставни суд БиХ овакав какав јесте, гдје вам једном високи представник раније каже да треба да се поштује, други пут да не треба да се поштује оно што је он одлучио, па данас гледамо ово. Умјесто одласка у Уставни суд разматрамо то питање на овај начин, што је срамотно и за БиХ погубно, до смрти погубно - нагласила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана