Cvijanović: Jadna je zemlja u kojoj građani treba da žive u pravnoj nesigurnosti

Srna
Cvijanović: Jadna je zemlja u kojoj građani treba da žive u pravnoj nesigurnosti

ISTOČNO SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da su voluntarizam i politikantstvo stvari koje mogu samo da štete BiH i da je jadna zemlja u kojoj građani treba da žive u pravnoj nesigurnosti.

-Plašim se da su izvor te pravne nesigurnosti strani mešetari i njihovi sljedbenici u okviru institucaja, uključujući pravosuđe koji to poslušnički slušaju - rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare nakon održanog ročišta u Sudu BiH u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Miloša Lukića.

Cvijanovićeva je ponovila da visoki predstavnici u BiH nemaju pravo da nameću zakone, da oni Ustavom nisu prepoznati kao zakonodavci.

Podsjetila je da čak ni Valentin Incko, koji je bio legalno izabrani visoki predstavnik nije imao pravo da promijeni Krivični zakon, dodajući da pogotovo to pravo nema Kristijan Šmit, koji nije visoki predstavnik.

Cvijanovićeva je naglasila da su bonska ovlaštena na koja se pozivaju samo politički pamflet, da nisu izvor nikakvog prava.

Ona je naglasila da su izvor prava Dejtonski sporazum i Aneks 10.

-Zbog ovog čovjeka (Šmita) se danas mlataramo po Sarajevu i sudnicama umjesto da radimo svoje poslove zato što je neko uzurpirao pravo i odlučio da se ponaša kao vrhovni komandant ovdje, a to nije, niti je zakonodavac - naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, besmisleno je nalaziti se u sudnici, da ste u krivičnom postupku zato što ne poštujete odluku visokog predstavnika, koji to i nije.

Cvijanovićeva je istakla da za pravnu i ustavnu nesigurnost građana BiH nije kriva Republika Srpska, niti predsjednik Republike, ni lično Milorad Dodik nego oni koji su je kreirali i koji nastoje da održe tenzije u ovoj zemlji upravo kroz ovakve besmislene pravosudne postupke.

Izrazila je nezadovoljstvo time i ocijenila da dijeli mišljenje građana koji ovo smatraju besmislenim, politikantskim, kreiranim, zlonamjernim i dodala da ovo sve pokazuje besmisao BiH.

Cvijanovićeva je naglasila da je predsjednik Srpske Dodik izvršio sasvim ustavnu proceduru, dok je sasvim neustavno ono što se dešava ovdje, pa i u samoj sudnici.

-Ponašamo se u skladu sa zakonom, poštujemo Ustav u kojem je predviđeno ko su zakonodavci u zemlji, a predviđeno je i kako se osporavaju određeni zakoni - navela je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da se određeni zakoni ne osporavaju u krivičnom postupku i ne pred sudijama i tužiocima nego pred Ustavnim sudom.

-E, sad što je Ustavni sud BiH ovakav kakav jeste, gdje vam jednom visoki predstavnik ranije kaže da treba da se poštuje, drugi put da ne treba da se poštuje ono što je on odlučio, pa danas gledamo ovo. Umjesto odlaska u Ustavni sud razmatramo to pitanje na ovaj način, što je sramotno i za BiH pogubno, do smrti pogubno - naglasila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana