Ћутња на искушењу до отварања биралишта

В. Кулага, Ж. Домазет
Ћутња на искушењу до отварања биралишта

Бањалука, Сарајево - Предизборна кампања за локалне изборе који ће бити одржани у недјељу је завршена, а иако је на снагу ступила предизборна тишина, она ће бити тешко примјењива, посебно на интернету, који је постао једна од најважнијих политичких арена.

Надлежне институције подсјетиле су у петак, посљедњег дана кампање, на обавезу поштивања правила у вези са изборном ћутњом, која траје све до затварања бирачких мјеста у недјељу. Законом је дефинисано да 24 часа прије отварања бирачких мјеста на територији БиХ не смије бити извјештавања о било каквој активности која се односи на политичку и изборну кампању. Уз то на снази је и забрана објављивања резултата испитивања јавног мњења у вези са изборима до затварања посљедњег бирачког мјеста. Иако су законске одредбе јасне у погледу јавног оглашавања и изношења ставова, посљедњи изборни циклуси су показали да странке и кандидати воде кампању на интернету и током изборне ћутње. Стручњаци и аналитичари упозоравају да ће бити веома тешко пронаћи начин да се и тај дио пропаганде стави у законске оквире.

Лазар Продановић, који је био члан радне групе за измјене и допуне изборног законодавства, сматра да ће бити веома тешко пронаћи начин за поштивање изборне ћутње и на интернету, али да то не значи да не треба покушати и тај дио јавног живота ставити под контролу.

- Санкција за сада нема, а након ових избора имаћемо неке нове лекције за побољшања. Имамо и много теже прекршаје, од злоупотребе интернета и друштвених мрежа - рекао је Продановић.

Директор пројекта Коалиције "Под лупом" Дарио Јовановић каже да су овај проблем детектовали и прије почетка предизборне кампање.

- Пријавили смо 142 случаја преурањене кампање, а од тога се 80 одсто случајева односило на коришћење интернета. Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ тада је рекла да не може поступати на основу тих пријава, јер би им за то требао доказ од стране администрације друштвених мрежа, односно сједишта да је уплаћен одређени износ у сврху кампање на име одговорне особе унутар политичког субјекта или на назив тог субјекта. Веома је тешко регулисати интернет простор. Много више забрињава чињеница да нема санкција ни за теже облике кршења закона и поступања, као што је злоупотреба личних података - рекао је Јовановић.

ЦИК БиХ је у петак констатовао да је све спремно за изборе и да ће у складу са одредбама Изборног закона биралишта бити отворена од седам до 19 часова. Предсједник ЦИК-а Ахмет Шантић је нагласио да свако ко жели да докаже да је било манипулација у изборном процесу мора имати чињенице, имена људи, политичких странака, а прије свега треба постојати основ у Изборном закону БиХ. Открио је да је у четвртак потписао сет од десет одлука с комплетном документацијом, које се односе на бирачке спискове и да их је упутио Тужилаштву БиХ.

- Ријеч је о притужбама које се односе на лична документа или податке. Било је притужби да су нека лица наведена да ће гласати путем поште, а да су нам они јавили да се никада нису пријавили за то. Било је притужби да су за одређена лица достављена сва документа да је ријеч о умрлим особама, а да су још на списку. Ријеч је о већем броју лица и притужби, а вјероватно ће и у наредном периоду бити сличних - прецизирала је портпарол ЦИК-а Максида Пирић.

Изборна статистика

3.263.906 бирача

30.445 кандидата

418 кандидата за начелнике/градоначелнике

29.884 кандидата за одборнике/вијећнике

70.000 посматрача

300 међународних посматрача

Грађани бирају

3.136 одборника/вијећника

6 градоначелника и градских скупштина у Српској

57 начелника и скупштина општина у РС

4 градоначелника и градске скупштине у ФБиХ

74 начелника и скупштине општина у ФБиХ

Скупштину Брчко дистрикта

Овјерени политички субјекти

102 политичке странке

103 коалиције

171 независни кандидат

17 листа независних кандидата

58 кандидата у име групе грађана и удружења

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана