Чубриловић: Постоји правна основа за одржавање републичког референдума

Срна
Чубриловић: Постоји правна основа за одржавање републичког референдума

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да недвосмислено постоји правна основа, и уставна и законска, за организовање и одржавање републичког референдума заказаног за 25. септембар.

Коментаришући оспоравања права Српске да поступа у складу са одлуком Народне скупштине о одржавању референдума у вези са Даном Републике, Чубриловић је навео да је неоспорно упориште за одржавање референдума у члану 70. и 77. Устава Републике Српске и у Закону о референдуму и грађанској иницијативи.

Он је оцијенио да је очување и заштита права, уставних и законских овлашћења Српске, најдиректније засновано на међународном и унутрашњем праву, имајући уставну и законску основу и политичку оправданост одржавања референдума, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

"Референдум о Дану Републике ни на који начин не дерогира одлуку Уставног суда БиХ. Референдум се користи као један од најзначајнијих облика демократског изјашњавања и провјере политичке воље грађана, без националне припадности и дискриминације", поручио је Чубриловић.

Референдум, додао је он, не угрожава уставноправни оквир земље и друштва, нити интегритет и суверенитет БиХ.

"Чињеница је да све присутнија оспоравања права Републике Српске од политичких лидера бошњачког народа не воде стабилизацији и јачању међусобног повјерења у БиХ", истакао је Чубриловић.

Он је појаснио да је такав однос директно оспоравање легалитета и легитимитета и Републике Српске и права одржавања референдума о Дану Републике.

"Оспоравање права на референдум злонамјерно је мотивисано и продукује кризу, ствара страх, међунационално и међурелигијско неповјерење, с намјером неоправданог увјеравања у стање које може настати одласком високог представника", сматра Чубриловић.

Он је рекао да се зато и упућују позиви за употребу такозваних бонских овлашћења, за уцјене и притисак од ОХР-а, што је у основи само корак назад на путу европских интеграција и позитивних резултата реформских процеса и настојања да се унаприједи организација и функционисање БиХ.

Чубриловић је поручио да Република Српска као трајна уставна и политичка категорија, са статусом државотворне једнице у БиХ, не може и никада неће укинути 9. јануар као Дан Републике и трајно ће га обиљежавати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана