Чубриловић: Парламенти да преузму дио одговорности

Срна
Чубриловић: Парламенти да преузму дио одговорности

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да парламенти у БиХ треба да преузму свој дио одговорности за провођење Изјаве о принципима приступања БиХ ЕУ, коју је Народна скупштина Српске раније једногласно прихватила.

Чубриловић је, у разговору са чешким амбасадором у БиХ Јакубом Скалником, истакао да су власти Српске кренуле у реализацију европске изјаве усвајањем више нацрта реформских закона, оријентисаних на олакшавање пословања, те најавио да ће и на наредној редовној сједници Народне скупштине, средином априла, бити разматран други сет реформских закона.

Он је изразио спремност да се, након очекиваног конституисања власти у Федерацији БиХ, организује састанак руководства ентитетских парламента да би било усаглашено дјеловање у вези са испуњавањем приниципа из европске изјаве.

Чубриловић је указао на неаргументовану политичку опструкцију од Хрватске, као чланице ЕУ, када је ријеч о изградњи моста на Сави код Градишке као најпрометнијег граничног прелаза, што отежава саобраћајну повезаност Републике Српске и БиХ са земљама ЕУ, саопштено је из кабинета предсједника парламента Српске.

Скалник је најавио да ће Чешка задржати пријатељски курс према Републици Српској и БиХ, истичући да ће, с циљем унапређења сарадње, у БиХ ускоро допутовати чланови Одбора за пољопривреду чешког парламента да би разговарали са посланицима из ресорних парламентарних одбора у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана