Човић: Сви треба да кажу у чему је проблем

Агенције
Човић: Сви треба да кажу у чему је проблем

Сарајево - Предсједник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Босне и Херцеговине Драган Човић казао је новинарима у Сарајеву, након разговора са замјеником предсједника Странке демократске акције (СДА) Бакиром Изетбеговићем да би до 31. марта требало да буду именовани нови постизборни сазиви Савјета министара и федералне владе.

Тада би се могло, каже Човић, разговарати о новом буџету који ће креирати нова структура власти, а до тада би требало да буду одржани још неки разговори да би се отклонили измишљени проблеми у вези с националном структуром ових влада, које је, сматра Човић, неко унио да би се блокирао цијели процес успоставе власти.

"Свако се може изјаснити како жели када је национална структура у питању, али о томе не бих спекулирао, јер је свака странка прије потписивања одлуке о именовању федералне владе требало казати ко чини структуру те власти, а не доћи на сједницу Представничког дома па покренути то питање", појаснио је Човић.

Поновио је да ће ХДЗ остати при свом захтјеву да жели 5 министарских позиција предвиђених за Хрвате и једно министарско мјесто предвиђено за српски народ у федералној влади, додајући да је ова странка јасно казала које су националне припадности предложени кандидати ХДЗ-а, а исто би требало да учине сви коалициони партнери.

За Човића проблема нема, јер сматра да се технички може именовати Влада ФБиХ за "пет минута", будући да су позната сва имена министарских кандидата, додајући да треба јасно казати у чему је проблем те уколико треба нешто мијењати ни то за Човића није проблем.

Исто је тврди и када је у питању проблем с Савјетом министара, јер министар и замјеник министра комуникација и саобраћаја долазе из реда Хрвата, а Човић каже да је ХДЗ добио 3 хрватске позиције у Савјету министара и четири замјеничке и тако их је и предложио те додаје да ХДЗ није проузроковао тај проблем.

Јасно је казао да је коалиција између СДА, ХДЗ-а, Демократске фронте (ДФ) и Савеза за промјене одржива само до 31. марта, када истиче одлука о тромјесечном привременом финансирању Федерације БиХ, али послије тог датума ње неће бити.

Изетбеговић је новинарима потврдио да би се он данас или сутра требало да сусретне с предсједником Демократске фронте (ДФ) Жељком Комшићем како би било пронађено рјешење и окончан процес формирања новог постизборног сазива Савјета министара и федералне владе.

"Не бих говорио о детаљима, али након разговора са Човићем на трагу смо рјешења. Потребно је још видјети да ли ће се с тим сложити и Комшић", истакнуо је Изетбеговић.

Проблеми у вези с формирањем федералне владе појавили су се након што је утврђено да није испоштована заступљеност народа у тој ентитетској влади коју су претходно предложили предсједник Федерације БиХ и његови замјеници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана