Човић: Коалиција не функционише

Жељка Домазет
Човић: Коалиција не функционише

Сарајево - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изразио је јуче незадовољство функционисањем власти на нивоу БиХ, најављујући нову рунду разговора са коалиционим партнерима - СДС-ом, СДА и СББ БиХ.

Он је најавио да ће данас у Бањалуци разговарати и са предсједником РС и лидером СНСД-а Милорадом Додиком. Човић је истакао да се нефункционисање власти на нивоу БиХ показало на овоседмичној сједници Представничког дома Парламента БиХ.

- Најбољи начин да провјерите да ли нешто функционише јесте парламент. Видјели сте како функционише на посљедњој сједници и сувишан је било какав коментар - рекао је Човић.

Парламент је у сриједу вратио Савјету министара БиХ пакет закона о акцизама чијим измјенама је било предвиђено повећање акцизе на нафту и нафтне деривате у износу од 15 фенинга по литру горива. Против тих закона гласали су и посланици СДС-а, иако је та странка дио владајуће коалиције, а нису их подржали ни сви представници СДА.

Човић је рекао да се током сједнице Представничког дома видјело да се и унутар једне странке различито гласало, а да су странке из РС гласале идентично.

- Ми озбиљно требамо сјести и рећи једни другима шта хоћемо - рекао је Човић.

На питање да ли ће бити реконструкције власти на нивоу БиХ и ФБиХ, Човић је рекао да, што се тиче ХДЗ-а, измјена неће бити, али да нису довољни само они.

- Разговараћу у Бањалуци са предсједником РС Милорадом Додиком о сличним темама - најавио је Човић и додао да ће идуће седмице, по повратку лидера СДА Бакира Изетбеговића из Ирана, бити одржан састанак свих странака и власти и опозиције.

Потпредсједник СДС-а и посланик ове странке у Парламенту БиХ Борислав Бојић одбацио је Човићеве наводе, устврдивши да власт на нивоу БиХ функционише у потпуности.

- Ми ћемо обављати свој посао у интересу РС и њених грађана и заиста не бих коментарисао оно што говоре други - рекао је Бојић.

Замјеник предсједника СДА Адил Османовић рекао је да Човићеве тврдње немају упориште.

- Требао је Човић прије састанка са Додиком иницирати састанак са политичким лидерима на нивоу БиХ, односно СДА, СББ, ХДЗ БиХ и Савеза за промјене, гдје је лоцирао да постоје проблеми. Његов састанак са Додиком донијеће додатну нервозу међу коалиционим партнерима, што му је можда и циљ - рекао је Османовић.

Функционисање власти на нивоу БиХ и ФБиХ била је незаобилазна тема и јучерашњег састанка лидера СББ-а и СДП-а Фахрудина Радончића и Нермина Никшића. Радончић је рекао да прекомпозиције власти на нивоу БиХ нема, али да ће њен опстанак зависити првенствено од тога шта ће урадити руководство СДС-а.

- Што се тиче СДА, ХДЗ-а и СББ-а, наш став је да се та коалиција одржи до краја овог мандата, а да ли ће се то десити, зависи од тога шта ће се дешавати у РС и каква ће бити одлука СДС-а - рекао је Радончић.

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић рекао је да свако нормалан у БиХ види да коалиција на нивоу БиХ не функционише.

- Савез за промјене још није схватио да је на локалним изборима кажњен јер је био припејд допуна политике СДА. Ми то говоримо годинама, иако СНСД не жели да буде дио власти на нивоу БиХ. Немамо ми те амбиције - рекао је Шпирић, истакавши да је за данас заказани разговор Додика и Човића логичан и политичан.

Атентат

Драган Човић, који је и хрватски члан Предсједништва БиХ, демантовао је да је прије мјесец код Чапљине покушан атентат на њега. Човић је рекао да не вјерује да се неко тиме бави и упитао ко би још на то трошио новац.

- Приватно, нити сам коме шта дужан посљедњих 50 година, нити је мени ко шта дужан. С те стране нико нема разлога - казао је Човић коментаришући наводе једног блогера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана