Човић: Хрвати ће наставити активно да спроводе интегрисање БиХ у ЕУ и НАТО

Глас Српске
Човић: Хрвати ће наставити активно да спроводе интегрисање БиХ у ЕУ и НАТО

Сарајево - Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је данас у Загребу да ће Хрвати у БиХ наставити активно, системски и организовано да предводе и спроводе интегрисање БиХ у ЕУ и НАТО.

На предавању о теми "Рјешење хрватског питања за европску БиХ", Човић је рекао да то питање није засебно питање једнога народа, већ да се ради о универзалном питању уставности и владавине права, равноправности, те укупне евроатлантске перспективе БиХ.

Он је говорио и о значају уставног начела легитимног представљања, односно демократског интегритета сва три конститутивна народа код избора чланова Предсједништва БиХ, али и представника на свим другим административно-политичким нивоима, што је, како је рекао, нарочито значајно за Хрвате као најмалобројнији конститутивни народ у БиХ.

Човић је напоменуо да је у том смислу измјена Изборног закона БиХ, у складу са одлукама Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права, изузетно важна, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Као један од посебно значајних аспеката хрватског питања, уз измјену Изборног закона БиХ, Човић види и јачање веза Хрвата БиХ са Хрватском, кроз сарадњу у подручју креирања заједничке, јединствене демографске политике, рјешење питања бранилачке популације, те јачање културних и образовних веза.

"Сви ови видови сарадње, уз заједничке пројекте и инвестиције на привредном нивоу, представљали би заједничку стратегију Хрвата нашег поднебља", нагласио је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана