Чолак: Парламентарна скупштина мора измијенити Изборни закон БиХ

Срна
Чолак: Парламентарна скупштина мора измијенити Изборни закон БиХ

Сарајево - Предсједник Одјељења за уставно-правна питања Хрватског народног сабора Бариша Чолак оцијенио је, након што се Уставни суд прогласио ненадлежним за оцјену уставности упутства Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ о попуњавању Дома народа Федерације БиХ /ФБиХ/, да је још потребније да Парламентарна скупштина БиХ измијени оспорене одредбе Изборног закона БиХ, због којих је и наступила криза.

“Излаз из садашње ситуације видим у томе да Парламентарна скупштина БиХ измијени неуставне одредбе Изборног закона БиХ које су избрисане, како је то Уставни суд БиХ наложио у ранијој одлуци у жпредмету Љубићж”, рекао је Чолак коментаришући данашњу одлуку Уставног суда БиХ, који се прогласио ненадлежним за оцјењивање упутства ЦИК-а.

Федерални медији преносе да Чолак сматра да је Уставни суд БиХ у пресуди по апелацији Боже Љубића, због које је касније и избрисао спорне одредбе Изборног закона, наложио да буде обезбијеђен избор легитимних делегата без могућности прегласавања и манипулисања с мање бројним народима, а у овом случају Хрватима.

“У тој одлуци јасно је наведено како треба примијенити легитимно представљање како би се избјегла могућност манипулисања избором делегата из сва три народа, а посебно Хрвата”, рекао је Чолак.

Он је додао да се одлука Уставног суда БиХ мора поштовати без обзира ко се с њом не буде слагао.

Чолак се успротивио могућности да убудуће разне агенције, попут ЦИК-а посредују и тумаче уставе и законе као што је било у случају избора делегата за федерални Дом народа јер би то довело до слома правног система.

“Без обзира на то да ли је Уставни суд изричито поручио, измјену закона треба направити Парламентарна скупштина БиХ. Ако би било другачије, онда би разне агенције, службе могле мијењати и тумачити законе, а што би довело у питање владавину права и апсолутног слома правног система”, категоричан је Чолак, који је високи функционер ХДЗ-а БиХ.

Он тврди да ЦИК БиХ није исправно поступио са одлуком да се из сваког од десет кантона ФБиХ бира по један делегат Хрват, Србин и Бошњак, јер се тиме негира пресуда Уставног суда из “предмета Љубић” који је управо избрисао такву одредбу у Изборном закону БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана