ЦИК поново признао спорни листић са гласом за ПДП

ГС
ЦИК поново признао спорни листић са гласом за ПДП

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ поново је донијела одлуку о томе да призна спорни листић са гласом за ПДП са посредних избора за Дом народа Парламента БИХ у Народној скупштини Српске.

Раније је Апелационо вијеће Суда БиХ је, усвајањем жалбе СНСД-а, укинуло истовјетну одлуку ЦИК-а којом је спорни листић током гласања за пет српских делегата у Дому народа Парламента БиХ проглашен важећим.

На данашњу одлуку ЦИК-а је могуће упутити поновно жалбу Апелационом одјељењу Суда БиХ, а ако Суд не обори одлуку жријеб ће одлучити да ли ће СНСД имати четири или опозиција из Српске два делегата у Дому народа БиХ.

Централна изборна комисија БиХ је на 100. сједници расправљала  о избору делегата у Дом народа из Републике Српске и одлуку Апелационог суда да се одлука о признавању “спорног гласа” за ПДП врати ЦИК-у на поновно одлучивање.

Централна изборна комисија БиХ, утврдила је резултате посредних избора за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске на начин да је потврдила своју ранију одлуку.

За одлуку да се листић призна, гласала су четири члана ЦИК-а, а два члана Ирена Хаџиабдић и Владо Рогић су гласали против, као и на првом изјашњавању.

Против је била и Вања Бјелица Прутина, која се телефонски укључила у сједницу.

Хаџиабдић је казала да не може подржати одлуку, ни приједлог ни диспозитив ни образложење, а везано да је спорни листић важећи. Рекла је и да се Суд БиХ очитовао по жалби, поништио одлуку и вратио на поновно одлучивање.

Владо Рогић је подржао став Хаџиабдић и казао да мисли да се дошло до критичне тачке да ли ће ЦИК поштовати одлуку Суда или избјегавати.

-Ја мислим да овдје долазимо до критичне тачке за ЦИК , хоћемо ли ми у овој институцији поштовати одлуке Суда БиХ, тачније Апелационог одјељења Суда БиХ или нећемо. Мислим да када то у своме политичком смислу користе странке па се не слажу са одлукама Суда БиХ, могу разумјети јер је то страначки интерес и изборна кампања, ако ЦИК не поштује одлуке суда то за ову институцију постаје врло опасно - рекао је Рогић.

Рогић каже ако се уђе у анализу рјешења суда, да је суд иако је поништио само одлуку, дао упуте и смјернице како ЦИК треба ријешити ове случајеве.

Тајним гласањем 83 посланика у Народној скупштини Републике Српске за делегате из реда српског народа у Дому народа изагласани су Сњежана Новаковић Бурсаћ, Никола Шпирић, Радован Ковачевић и Средоје Новић, сви из СНСД-а те Желимир Нешковић из СДС-а.

Скупштинска комисија за избор и именовања је тада констатовала да је од 83 гласачка листића један био неважећи јер је, како је наведено, погрешно заокружен или попуњен. Међутим, већина чланова ЦИК-а је заузела став да листић нема елементе неважећег који су прописани изборним законом те да није супротан упутству на гласачком листићу те су признали спорни 12 глас за ПДП-овог делегата Ненада Вуковића.

Првобитна одлука ЦИК-а је означила да СНСД и ПДП имају исти број гласова за делегата у Дому народа те да би о петом делегату требао одлучити жријеб, односно да ли ће СНСД имати четири или опозиција другог делегата.

Након тога се СНСД жалио Суду БиХ који је наложио ЦИК-у ново вијећање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана