Централна банка БиХ добила одлуку, може да почне расподјела 300 милиона евра од ММФ-а

ГС
Централна банка БиХ добила одлуку, може да почне расподјела 300 милиона евра од ММФ-а

САРАЈЕВО - Одлука о распореду средстава Инструмента за брзо финансирање (РФИ) Међународног монетарног фонда (ММФ) од 300 милиона евра која је усвојена јуче на сједници Савјета министара БиХ прослијеђена је јутрос Централној банци БиХ, сазнаје "Аваз"

То значи да ће Централна банка већ данас моћи распоредити овај новац, односно 330 милиона евра за борбу против епидемије вируса корона и санирање економских посљедица.

Новац је ММФ одобрио БиХ почетком априла, а договор око расподјеле договорили лидери на састанку 11. априла с члановима Делегације ЕУ и Амбасаде САД.

Новац је уплаћен 23. априла и налази се на рачуну Централне банке БиХ али је за његову расподјелу потребна била посебна одлука Савјета министара, око чега мјесец дана није било договора ХДз-а и СДА.

Према овој одлуци, 330 милиона евра ће се дијелити на начин да ће Републици Српској припасти 37,5 одсто, ФБиХ 61,5 одсто, а новац који припада ФБиХ подијелиће се на начин да 50 одсто остаје на федералном нивоу, а 50 одсто се дијели кантонима. То је договорено и у писму намјере с ММФ-ом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана