Centralna banka BiH dobila odluku, može da počne raspodjela 300 miliona evra od MMF-a

GS
Centralna banka BiH dobila odluku, može da počne raspodjela 300 miliona evra od MMF-a

SARAJEVO - Odluka o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 300 miliona evra koja je usvojena juče na sjednici Savjeta ministara BiH proslijeđena je jutros Centralnoj banci BiH, saznaje "Avaz"

To znači da će Centralna banka već danas moći rasporediti ovaj novac, odnosno 330 miliona evra za borbu protiv epidemije virusa korona i saniranje ekonomskih posljedica.

Novac je MMF odobrio BiH početkom aprila, a dogovor oko raspodjele dogovorili lideri na sastanku 11. aprila s članovima Delegacije EU i Ambasade SAD.

Novac je uplaćen 23. aprila i nalazi se na računu Centralne banke BiH ali je za njegovu raspodjelu potrebna bila posebna odluka Savjeta ministara, oko čega mjesec dana nije bilo dogovora HDz-a i SDA.

Prema ovoj odluci, 330 miliona evra će se dijeliti na način da će Republici Srpskoj pripasti 37,5 odsto, FBiH 61,5 odsto, a novac koji pripada FBiH podijeliće se na način da 50 odsto ostaje na federalnom nivou, a 50 odsto se dijeli kantonima. To je dogovoreno i u pismu namjere s MMF-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana