Чека се кандидат СНСД-а за предсједника РС

nezavisne.com
Чека се кандидат СНСД-а за предсједника РС

Бањалука - Као што је и очекивано, Главни одбор СДС-а изабрао је у суботу Вукоту Говедарицу, предсједника ове странке, као кандидата за предсједника РС и остало је само да СНСД предложи свог кандидата за ову функцију како би се знало између којих кандидата ће се водити одлучујућа битка за двије најважније функције, односно предсједника РС и члана Предсједништва БиХ из РС.

Младен Иванић, актуелни члан Предсједништва БиХ и почасни предсједник ПДП-а, и Милорад Додик, предсједник РС и лидер СНСД-а, бориће се за мјесто у Предсједништву БиХ, док ће Вукотин противкандидат, по свему судећи, бити Жељка Цвијановић, актуелна премијерка РС, која засад има највише шансе да добије повјерење СНСД-а. У овој странци још не желе јавно да говоре о свом кандидату за предсједника РС.

Иако сви кандидати нису познати у Републици Српској, већ су почела предизборна препуцавања па је тако Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске рекао да је концепт Савеза за промјене на предстојећим изборима, као и њихови кандидати, неприхватљив за РС те да се ради о политичком пројекту који ствара афере и напетости у РС и који би, ако опстане, донио још четири године напетости, хаоса и губитака у РС и БиХ.

Како је рекао, ова странка на сједници Главног одбора у Требињу, а која ће се одржати 3. марта, разматраће приједлог о подршци Додику као кандидату за члана Предсједништва БиХ.

"Додик би био најчвршћи представник интереса Републике Српске, јер тренутно има најмању подршку из ФБиХ", истакао је Стевандић.

Након ових Стевандићевих изјава, стигло је и саопштење Савеза за промјене у којем се наводи да "дежурни мегафон пљувач СНСД-а поново своје блато безуспјешно покушава да пребаци на Савез за промјене".

"Лекције о патриотизму свакако не може да држи Ненад Стевандић, о чијем патриотизму све говори његов исказ хашким истражиоцима који су објавили медији, а у којем се огавно обрушио на оне који су истински стварали РС", наводи се у саопштењу Савеза за промјене у којем се додаје и да "лекције о поштењу не може и неће држати режимски папак".

Док је у Републици Српској мање-више све познато у вези с кандидатима за кључне појединачне функције, у Федерацији БиХ још се ништа не зна, иако се о појединим кандидатурама увелико спекулише. Оно што је сигурно, јесте да ће готово све веће странке имати своје кандидате за те функције, односно СДА, СББ, ХДЗ и СДП, који још није одлучио кога ће кандидовати - Хрвата или Бошњака за функцију у Предсједништву БиХ.

Денис Бећировић, потпредсједник СДП-а и посланик ове странке у парламенту БиХ, који се спомиње као један од најозбиљнијих кандидата за Предсједништво БиХ испред СДП-а и грађанских странака, рекао је да тај блок треба да има само једног кандидата те да су два кандидата јуриш на све, али и опасност да се не добије ништа.

Уз Бећировића, у трку за Предсједништво БиХ могли би и Фахрудин Радончић, лидер СББ-а, затим Денис Звиздић, актуелни предсједавајући Савјета министара БиХ, који је фаворит СДА, те Драган Човић, лидер ХДЗ-а, док је готово извјесно да ће Жељко Комшић, лидер ДФ-а, на крају одустати од кандидатуре коју је најавио, с обзиром на то да не може обезбиједити подршку СДП-а за ту функцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана