Цех 8,5 милиона, буџет празне судије, тужиоци, војници и спортисти

Ведрана Кулага
Цех 8,5 милиона, буџет празне судије, тужиоци, војници и спортисти

Бањалука - БиХ се налази у озбиљном проблему због изгубљених судских спорова који су прошле године извукли из буџета готово 8,5 милиона марака, а новац је отишао у руке унапријеђених војника, судија, тужилаца, па чак и заслужних спортиста.

Ова проблематика је, први пут у посљедњих неколико година, детаљно описана у извјештају о извршењу буџета институција БиХ за 2017. годину, који је добио зелено свјетло Савјета министара БиХ. Умјесто укупног исплаћеног износа на основу правоснажних судских одлука и поређења са претходном годином, овај пут су представљени детаљнији подаци који су показали да стање постаје алармантно и да је износ који је исплаћен у 2017. највећи у посљедњих осам година.

Кршење процедура и немар руководилаца и запослених у институцијама извукли су лани из заједничке касе 8,49 милиона марака, што је повећање за око 3,1 милион у односу претходну годину. На главни дуг отпада 6,8 милиона, камате су износиле 1,24 милиона, трошкови парничког поступка 0,44 милиона, док су трошкови извршног поступка стали на 0,02 милиона КМ.

Велики износ новца отишао је за извршење пресуда Суда БиХ, који дуже вријеме доноси одлуке у корист судија и тужилаца Суда и Тужилаштва БиХ на име њихових тужби подигнутих на основу потраживања накнада за топли оброк, превоз, регрес и одвојени живот, за које су упориште добили у одлукама Уставног суда БиХ из 2013. и 2014. године којима је утврђено да су дискриминисани јер не добијају те накнаде. Прошле године је, према подацима из извјештаја о извршењу буџета, било 25 таквих предмета.

Једном пресудом обухваћено је 105 запослених у Тужилаштву БиХ који су тужбу подигли због накнада за топли оброк и превоз. Случај је ријешен у њихову корист, а одлука суда је из буџета извукла 1,19 милиона марака, док је пресудом који је добило 66 радника Суда БиХ буџет остао краћи за око 260.000 КМ.

Значајан дио правоснажних судских пресуда односио се и на неосновано лишење слободе и оне су донесене у 30 предмета. Посебан акценат стављен је на десет пресуда у којима исплаћени износи премашују 50.000, па и чак 100.000 марака.

На систем су се жалили и у Министарству одбране БиХ, а ти случајеви односили су се на разлике коефицијената запослених. Суд БиХ је оцијенио да је подносиоцима жалби незаконито исплаћивана мања плата у односу на чин који су стекли.

Буџет је платио цех и за неке погрешне кораке службеника у Министарству цивилних послова БиХ.

- Поступили смо на основу двадесетак судских рјешења вриједних  80.000 марака у којима је тужено Министарство цивилних послова због неисплаћене накнаде за заслужног спортисту - казали су у Министарству финансија и трезора и додали да су се остале правоснажне пресуде лани односиле на спорове из радног односа и накнаду материјалне и нематеријалне штете.

Правобранилац БиХ Мариофил Љубић указао је у извјештају о раду Правобранилаштва БиХ за 2017. годину да пажњу треба усмјерити на предмете које БиХ губи у споровима са онима које плаћа, односно судијама и тужиоцима и стручним особљем. Додао је да су у више наврата упозоравали надлежне институције, прије свега Парламент БиХ, о потреби доношења новог закона о платама и накнадама у институцијама БиХ да би то питање било ријешено и спроведена одлука Уставног суда.

- Закон, нажалост, лани није измијењен и проблем је остао неријешен. Тако остаје проблем у погледу подношења нових тужби од стране судија и тужилаца и осталих из правосуђа, а које ће неминовно бити усвојене и тиме додатно оптерећен буџет институција БиХ - рекао је Љубић.

Приједлог измјена Закона о платама и накнадама у правосудним институцијама у неколико наврата био је на дневном реду сједница Парламента БиХ. Посљедњи пут је разматран крајем јануара на сједници Представничког дома, када је на крају обустављен законодавни поступак у вези са тим измјенама након што је по други пут приједлог добио негативно мишљење Комисије за финансије и буџет.

Ексхумација и арбитража

У извјештају о извршењу буџета је наглашено да су измирене и обавезе на основу изгубљеног спора са тузланским предузећем “Рудар” у износу од око 420.000 КМ и према Комеморативном центру Тузла на основу накнаде за неисплаћене фактуре Тужилаштва БиХ за услуге копања и ексхумације.

Савјет министара БиХ донио је одлуку о изворима финансирања и извршавању обавеза на основу арбитражне одлуке у спору који је аустријска компанија “Штрабаг” добила против Министарства комуникација и транспорта, за шта је издвојено 1,83 милиона на терет буџета за 2017. годину, а остатак од 0,7 милиона КМ измирен је у јануару ове године.

Структура расхода на основу пресуда

6,8 милиона главни дуг

1,24 милиона камате

440.000 парнични трошкови

20.000 извршни поступак

Укупни издаци на основу пресуда (милиона КМ)

2017.                    8,5

2016.                    5,3

2015.                    8,3

2014.                    3,2

2013.                    3,5

2012.                    3,1

2011.                    2,5

2010.                    2

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана