Брчко: Милиони иду фирмама блиским политичарима

Горан Маунага
Брчко: Милиони иду фирмама блиским политичарима

Брчко - Скупштина Брчко дистрикта усвојила је одлуке Владе о исплати више од шест милиона марака фирмама које су радиле на санацији штете од поплава, од којих су поједине, према тврдњама посланика који су гласали против, директно повезане с представницима владајућих странака у дистрикту, а прије свега са ХДЗ-ом, чији је члан градоначелник Анто Домић.

Посланици који су се успротивили исплати наглашавају да је сума нереално велика и да је ријеч о сумњивим пословима, због чега су најавили и подношење кривичне пријаве. Посланик СП-а Перица Бургић каже да је цифра која је фирмама дата за санацију штете настале у мајским поплавама потпуно нереална, а посебно када се упореди са утрошеним средствима у Добоју и Шамцу, који су претрпјели праве катастрофе.

- Набављене су огромне количине сјеменског кукуруза, који су добијали и они који нису поплављени. Иста је ситуација и са горивом. Ради се о надуваним и фиктивним рачунима, фризираним, енормним и непотребним набавкама у вријеме поплава како би појединци имали материјалну корист - додао је Бургић.

Додао је да је износ новца који ће бити исплаћен са четири милиона, колико је износио на претходној сједници, нарастао на више од шест милиона КМ.

- Осим тога, у Влади су једну одлуку за ову сједницу која је одржана 3. септембра разврстали у више одлука, пошто смо ми указивали на то да су поједини посланици у сукобу интереса јер имају везе са фирмама којима ће бити исплаћен новац из буџета. Тако су посланици који су у сукобу интереса излазили вани и нису гласали, али су касније гласали за другу одлуку. Односно гласали су једни за друге како би све одлуке прошле - каже Бургић.

Приједлог Владе није имао већину на претходној сједници јер је доста посланика позиције било против, па га је градоначелник Домић као предлагач повукао са дневног реда. За исплату је овог пута гласало 19 посланика.

- За одлуку су гласали исти они посланици који раније нису хтјели да то подрже, што је више него чудно - истакао је Бургић.

Посланик СДП-а Есад Атић каже да се ради о очитом криминалу јер је ријеч о 90 одсто фирми које су директно повезане с представницима владајућих партија, прије свега са ХДЗ-ом, чије је члан градоначелник Домић.

- По мјесним заједницама су овјеравани рачуни да је нешто урађено, иако то није тачно. Навели су количину сјемена која би била довољна да се засију површине три дистрикта. Само за сјеме кукуруза дато је 700.000 КМ и још толико за гориво. Превоз смећа наплаћиван је троструко. То је пљачка буџета Брчко дистрикта - каже Атић и додаје да ће Клуб посланика СДП-а због тога поднијети кривичне пријаве против НН лица.

Посланик СДС-а Ратко Стјепановић каже да су њихови посланици подржали приједлог Владе и истакао да је велик дио критика изнесен без образложења.

- Влада је задокументовала сваки захтјев и доставила све рачуне. Скупштина је приликом доношења одлуке закључила да се провјери да ли постоји нешто што је урађено мимо закона. Ми нисмо имали интереса да истражујемо ко је власник које фирме и има ли ту сукоба интереса - каже Стјепановић.

До изјаве челника Владе Брчко дистрикта у петак нисмо успјели да дођемо јер је речено да градоначелник Домић, његов замјеник Есед Кадрић и главни координатор Владе Ненад Којић нису у својим канцеларијама.

Позив

Перица Бургић је након прошле сједнице јавно позвао полицијске агенције, истражне и правосудне институције да изузму документацију и истраже регуларност давања новца фирмама које су радиле на санацији штете од поплава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана