Братић поднио неопозиву оставку

Срна
Братић поднио неопозиву оставку

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Сенад Братић /СДА/ саопштио је данас да је поднио неопозиву оставку на ту позицију.

“Посебна сједница парламента Републике Српске о мојој смјени нема сврху”, рекао је Братић.

Он је новинарима у скупштинском холу рекао да је одлуку донио у договору са органима СДА.

Братић је навео да на тој функцији, која припада бошњачком народу, у свом досадашњем раду није учинио ништа погрешно, већ је тежио договору и компромису.

Он је истакао да не жели да се заказивањем посебне сједнице, на чијем дневном реду је његова смјена, подижу међуетничке тензије и гради, како је навео, “свесрпско јединство насупрот Бошњака”.

“Надам се да ће подносиоци иницијативе о мојој смјени убрзо схватити шта су урадили. Мислим да ће убрзо услиједити одговор СДА на ово и да ће највећи губитници бити они који нису спремни на дијалог”, рекао је Братић.

Он је рекао да је СДА најјача странка у БиХ и да неће бити толерисано овакво понашање владајуће коалиције у Српској.

Конгрес СДА усвојио је раније Програмску декларацију у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ те странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом “република БиХ”, са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске заказао је за данас посебну сједницу са једном тачком дневног реда: Приједлог одлуке о разрјешењу потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Сенада Братића.

Заказивање посебне сједнице поднијели су клубови посланика владајуће коалиције у Српској а у образложењу захтјева за заказивање посебне сједнице су подсјетили да је СДА на свом последњем конгресу усвојила поменуту политичку декларацију која је директно усмјерена против интереса Републике Српске и да дубоко задире у постојеће државно уређење БиХ којим је гарантован статус Републике Српске и српског народа као конститутивног народа.

У образложењу се истиче да је Сенад Братић као високи функционер СДА учествовао у доношењу ове декларације, те да својим дјеловањем као припадник СДА спроводи политику против интереса Републике Српске и да као потпредсједник Народне скупштине Републике Српске дјелује супротно Уставу и законима Републике Српске због чега се народни посланици позивају да подрже приједлог одлуке о његовом разрјешењу.

Наглашава се да је декларација СДА, у чијем доношењу је учествовао и Сенад Братић, до сада најеклатантнији примјер кршења Дејтонског мировног споразума, уставне структуре БиХ и да као таква представља директан напад како на уставни поредак, тако и на укупну безбједност унутар БиХ. /крај/бој

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана