Борио: Одбранити Дејтон и Српску

Срна
Борио: Одбранити Дејтон и Српску

Београд - Некадашњи француски пуковник и припадник Унпрофора Патрик Берио изјавио је да Запад настоји да укине Републику Српску, а Дејтонски мировни споразум ревидира на начин који би одговарао данашњим потребама, чему се, како каже, мора стати на пут.

"Предсједник /Републике Српске Милорад/ Додик досљедно спроводи политику опстанка Српске и, у том погледу, значајна је и подршка коју има од Србије. жДејтонж се мора одбранити, без обзира на притиске који долазе од међународне заједнице и унутрашњих фактора", оцијенио је Берио, који је и стручњак за безбједност.


Берио је рекао за "Вечерње новости" да је одбрана Републике Српске пут за будуће уједињење са Србијом који, како каже, сматра јединим исправним и логичним.

Он истиче да се оно што се догодило у Сребреници 1995. године не може сматрати геноцидом, мада то не значи да није било жртава, те напомиње да објективна одговорност за оно што се тада дешавало у БиХ није ни на Србији, ни на Српској.

"Оне су биле гурнуте у грађански рат у коме се гинуло на све стране. Међународна заједница, међутим, свјесно манипулише жртвама и данас, спроводећи политику која је до њих и довела", рекао је Берио.

Он је навео да званична политика европских држава слиједи курс Вашингтона и није наклоњена српском народу.

"Зато је значајно да Република Српска опстане, али и да Србија напредује и буде снажнија. Тако ће на најбољи начин бранити своје интересе на међународној сцени", рекао је Берио.

Он сматра да је важно да Србија сачува своје достојанство и кредибилитет и да безусловно одбије све уцјене које се односи на Косово и Метохију или Републике Српске.

"Платформа Србије требало би да буде улазак у ЕУ, али само као заједница са Косово и Републиком Српском", рекао је Берио.

Говорећи о таласу шовинизма и рехабилитације усташтва у Хрватској, Берио је наводи да тој држави вјетар у леђа даје Запад који настоји да заврши посао започет деведесетих година прошлог вијека - да ослаби Србију и Српску и додатно дезинтегрише српски народ.

Када је ријеч о радикалном исламу и нарастајућем тероризму у Европи, Берио указује да је Запад преко Косова и БиХ отворио врата тероризму у Европи.

"У предграђима Француске много је оружја које долази преко ланца албанске мафије, која дјелује посвуда. Наши политичари су слијепи и даље не схватају посљедице рата у Југославији , Либији, Ираку, Сирији", рекао је Берио.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана