Борба против корупције сведена на статистику

Ведрана Кулага
Борба против корупције сведена на статистику

Источно Сарајево - БиХ у протеклом периоду није постигла значајан напредак у борби против корупције, што показују и посљедње анализе, а надлежни се припремају за креирање нових смјерница чији ће исход увелико зависити од понашања институција и других тијела на чије ће адресе задаци бити послати.

Кровна институција којој су повјерени ти послови је Агенција за превенцију и борбу против корупције БиХ која је још почетком 2017. године указала да и у њеним редовима има великих проблема јер немају довољно капацитета, а нема ни санкција за оне које им не достављају податке и одбијају сарадњу.

Нова правила, ради побољшања стања, прије извјесног времена упућена су у парламентарну процедуру, али још нису стигла на дневни ред.

- С обзиром на то да Парламент БиХ већ дуже вријеме не засједа, а тиме ни надлежне комисије, немамо информацију када би се могло расправљати о тим за нас важним питањима. Надамо се да ће борба против корупције и питања у вези са тим бити приоритет новоформиране законодавне, али и извршне власти у БиХ - истакли су у овој агенцији гдје су потврдили да крећу са припремом новим стратешких докумената у тој области јер су постојећи на истеку.

Стратегија за борбу против корупције и Акциони план за њено спровођење, који су на снази, односе се на период од 2015. до 2019. године, због чега су надлежни покренули низ припремних докумената у циљу израде новог акта која ће важити до 2024. године, уз пропратни акциони план. У току је и формирање интерресорне радне групе за израду стратегије, а креиран је и план активности.

У Агенцији су потврдили да су током надзора идентификовали низ изазова који директно или индиректно утичу на ефикасност на терену.

- Уочено је да све институције не достављају информације о спровођењу плана, квалитет информација је неуједначен, нема континуитета у раду представника тијела за спречавање корупције што се одржава на квалитет спровођења аката, а нема одговорности за несарадњу и недостављање информација, а уочен је недостатак политичке и друге воље те недовољни капацитети у самој агенцији - истакла је стручна савјетница у Агенцији за борбу против корупције у БиХ Санита Сивић.

Према статистичким подацима о спровођењу досадашњих стратегија, може се, каже, констатовати да има напретка, али и да су свјесни да циљ није да се задовољи пука статистика, него да грађани осјете ефекте које већ дуго прижељкују. Из пријава које су стизале на адресу агенције, видљиво је да је корупција најзаступљенија у институцијама са јавним овлашћењима, а слиједе их правосудне институције. Ту су, каже, и финансијски и приватни сектор, инспекцијски органи, образовне и здравствене установе.

- С друге стране, у свакој институцији, ако говоримо о институционалној корупцији, могуће је одредити више области унутар којих се могу појавити ризици на корупцију и неправилности. То су области управљања, јавних набавки, канцеларијског пословања и заштите података, управљања људским ресурсима и друге - појаснила је Сивићева.

Трећина

Један од задатака Агенције је да надзире спровођење Стратегије и акционог плана, и сачињава годишње процјене. До сада су креирана три извјештаја, а у току је израда финалног документа. Посљедњи подаци, који су дио треће анализе, показују да је у потпуности реализовано око трећине планираних активности у том периоду, а да се одређен број није помјерио далеко од почетка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана