Бомбе бацају чак и у контејнере

Драгана Орловић
Бомбе бацају чак и у контејнере

Бањалука - Све чешће припадници цивилне заштите широм Републике Српске проналазе бомбе, мине, као и разне пушке и муницију скривену у шумарцима, каналима, ријекама, па чак и у контејнерима, гдје су их неодговорни становници бацили и тиме директно угрозили многе животе.

То је потврдио и помоћник директора Републичке управе цивилне заштите Драган Кос, који за “Глас Српске” каже да на територији цијеле Српске проналазе оружје, а посебно на просторима који су некада били захваћена ратним дешавањима.

- Наши тимови су од 1998. до данас открили око 350.000 разних минско-експлозивних средстава. Од ручних бомби па до авио-бомби. То су огромне количине, али и поред тога изгледа да је велики број ових средстава остао и у приватном власништву - навео је Кос.

Истиче да захваљујући дојавама откривају разно наоружање, али да је његово уклањање и уништавање у надлежности Министарства унутрашњих послова РС и Оружаних снага БиХ.

- Наш посао су минско-експлозивна средства, која такође налазимо у готово свим општинама и градовима - објашњава Кос.

Истиче да њихова четири тима свакодневно на терену проналазе неку врсту оружја. Због тога свим грађанима који примијете било шта сумњиво савјетује да одмах позову број 121, гдје се могу обратити њиховом оперативно-комуникацијском центру. Кос савјетује свим становницима и да не буду радознали уколико пронађу оружје или минско-експлозивна средства и да их не дирају, већ да тај посао препусте стручњацима.

- Посебно је опасно уколико је ријеч о дјеци, због чега све сумњиве направе треба одмах пријавити - навео је Кос.

Као најопасније ситуације Кос наводи бомбе, које неријетко грађани знају одлагати са смећем у контејнере.

- Деси се да неко запали контејнере и да дође до експлозије, што је заиста опасно - навео је Кос.

Он подсјећа да су у два наврата становници могли предати и пријавити минско-експлозивна средства, као и наоружање које посједују.

- Акције су прошле, али и даље има оних који код себе држе или чак бацају та средства - истиче Кос.

Најновији примјер су двије локације у Горњој Слатини у општини Шамац, гдје је прије пар дана пронађено наоружање и муниција, односно двије пушке М48, једна “паповка”, пет ручних бомби и 200 комада бојеве муниције, који су преостали из рата. Стручни сарадник за послове цивилне заштите у тој општини Боро Богдановић навео је да таквих дојава имају сваке седмице.

- Преостала средства из рата углавном се налазе на мјестима која су удаљена од кућа. То су обично шумарци, канали обрасли шибљем, гдје је неприступачно за кретање - каже Богдановић.

Лажне узбуне

Драган Кос каже да се често дешава да припадници Републичке цивилне заштите изађу на терен и да умјесто дојављене бомбе затекну амортизере или неке друге уређаје.

- То је у реду, јер се деси некада да поједини уређаји асоцирају на минско-експлозивна средства, али боље и да је тако него да их уклањају грађани на своју руку, па да неко страда - навео је Кос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана