Bombe bacaju čak i u kontejnere

Dragana Orlović
Bombe bacaju čak i u kontejnere

Banjaluka - Sve češće pripadnici civilne zaštite širom Republike Srpske pronalaze bombe, mine, kao i razne puške i municiju skrivenu u šumarcima, kanalima, rijekama, pa čak i u kontejnerima, gdje su ih neodgovorni stanovnici bacili i time direktno ugrozili mnoge živote.

To je potvrdio i pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite Dragan Kos, koji za “Glas Srpske” kaže da na teritoriji cijele Srpske pronalaze oružje, a posebno na prostorima koji su nekada bili zahvaćena ratnim dešavanjima.

- Naši timovi su od 1998. do danas otkrili oko 350.000 raznih minsko-eksplozivnih sredstava. Od ručnih bombi pa do avio-bombi. To su ogromne količine, ali i pored toga izgleda da je veliki broj ovih sredstava ostao i u privatnom vlasništvu - naveo je Kos.

Ističe da zahvaljujući dojavama otkrivaju razno naoružanje, ali da je njegovo uklanjanje i uništavanje u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova RS i Oružanih snaga BiH.

- Naš posao su minsko-eksplozivna sredstva, koja takođe nalazimo u gotovo svim opštinama i gradovima - objašnjava Kos.

Ističe da njihova četiri tima svakodnevno na terenu pronalaze neku vrstu oružja. Zbog toga svim građanima koji primijete bilo šta sumnjivo savjetuje da odmah pozovu broj 121, gdje se mogu obratiti njihovom operativno-komunikacijskom centru. Kos savjetuje svim stanovnicima i da ne budu radoznali ukoliko pronađu oružje ili minsko-eksplozivna sredstva i da ih ne diraju, već da taj posao prepuste stručnjacima.

- Posebno je opasno ukoliko je riječ o djeci, zbog čega sve sumnjive naprave treba odmah prijaviti - naveo je Kos.

Kao najopasnije situacije Kos navodi bombe, koje nerijetko građani znaju odlagati sa smećem u kontejnere.

- Desi se da neko zapali kontejnere i da dođe do eksplozije, što je zaista opasno - naveo je Kos.

On podsjeća da su u dva navrata stanovnici mogli predati i prijaviti minsko-eksplozivna sredstva, kao i naoružanje koje posjeduju.

- Akcije su prošle, ali i dalje ima onih koji kod sebe drže ili čak bacaju ta sredstva - ističe Kos.

Najnoviji primjer su dvije lokacije u Gornjoj Slatini u opštini Šamac, gdje je prije par dana pronađeno naoružanje i municija, odnosno dvije puške M48, jedna “papovka”, pet ručnih bombi i 200 komada bojeve municije, koji su preostali iz rata. Stručni saradnik za poslove civilne zaštite u toj opštini Boro Bogdanović naveo je da takvih dojava imaju svake sedmice.

- Preostala sredstva iz rata uglavnom se nalaze na mjestima koja su udaljena od kuća. To su obično šumarci, kanali obrasli šibljem, gdje je nepristupačno za kretanje - kaže Bogdanović.

Lažne uzbune

Dragan Kos kaže da se često dešava da pripadnici Republičke civilne zaštite izađu na teren i da umjesto dojavljene bombe zateknu amortizere ili neke druge uređaje.

- To je u redu, jer se desi nekada da pojedini uređaji asociraju na minsko-eksplozivna sredstva, ali bolje i da je tako nego da ih uklanjaju građani na svoju ruku, pa da neko strada - naveo je Kos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana