Бомба оштетила три аутобуса у Гламочанима код Лакташа

Небојша Томашевић
Бомба оштетила три аутобуса у Гламочанима код Лакташа

Бањалука - Полиција трага за особом која је јуче око 1.15 часова бацила ручну бомбу на паркиралиште у Светосавској улици у Гламочанима код Лакташа.

Усљед експлозије оштећен је аутобус предузећа “Топ турист”, као и два аутобуса предузећа “Аутопревоз” из Бањалуке.

Према незваничним информацијама, мета напада је био аутобус предузећа “Топ турист”, поред којег је и пала бомба. Извор близак истрази је казао да је нападач пришао паркиралишту са задње стране и бацио бомбу.

- Након тога је побјегао на главни пут у Светосавској улици, мало даље од паркиралишта, гдје га је чекао саучесник у аутомобилу. Одвезли су се у правцу Лакташа. Радник обезбјеђења из агенције “Сектор секјурити” срећом није повријеђен. Од повреда су га спасили паркирани аутобуси, који су покупили гелере бомбе. Послије експлозије примијећен је сиви “фијат пунто” како убрзава улицом. Пронађена је и кашика од ручне бомбе на паркиралишту - казао је извор “Гласа Српске”.

Из Центра јавне безбједности Бањалука потврђено је да је 19. маја око 1.30 часова полицији пријављено да је непозната особа бацила експлозивну направу у кругу фирме у Светосавској улици у Гламочанима.

- Усљед експлозије оштећени су паркирани аутобуси, а повријеђених није било. Обављен је увиђај и изузети су одређени трагови. Покренута је истрага с циљем откривања и хапшења починилаца, као и откривања других околности - казали су у ЦЈБ Бањалука и истакли да не могу да откривају детаље истраге.

Ово је четврти напад на имовину предузећа “Топ турист”. Први бомбашки напад забиљежен је у септембру 2013. године када је оштећен аутобус поменуте фирме. Тада је угруван радник обезбјеђења из агенције “Сектор секјурити” Владимир Дамјановић. Усљед експлозије оштећена је и фасада на кући Ранка Зеленике, у чијем дворишту се и налази паркинг који је под закупом. Исте године у априлу непознате особе разбиле су шајбу на аутобусу “Топ туриста”. Такође те године у јануару је запаљен “мерцедес” овог предузећа који је користио тадашњи директор Дарко Ђакић.

Извор близак истрази је казао да се сумња да су мотив за напад могли бити одраније нерашчишћени рачуни.

У предузећу “Топ турист” јуче нису жељели да дају било какве изјаве о овом случају.

- Не желимо да коментаришемо ништа и молимо вас немојте нас звати - рекли су “Гласу Српске” у предузећу “Топ турист”.

Предузеће “Топ турист” мијењало је власнике и менаџмент неколико пута. Садашњи власник је наводно из Србије.

Аутопревоз

Директор у предузећу “Аутопревоз” Дејан Мијић казао је “Гласу Српске” да су оштећена њихова два аутобуса, али да они нису били мета напада.

- Осим наших, ту има аутобуса и других превозника па претпостављамо да су њихова возила била мете напада. “Аутопревоз” с тим нема везе. Ово је трећи пут да се дешавају инциденти и да буду оштећени аутобуси тог аутопревозника, али и наши. Ми ту паркирамо јер је близу станица и плаћамо закуп и само смо колатерална штета. Све указује на то да ћемо морати да напустимо тај паркинг - казао је Мијић.

 

 

Хронологија:

- 14. јануара 2013. године запаљен “мерцедес” власништво “Топ туриста”, који је користио тадашњи директор Дарко Ђакић.

 

- У априлу 2013. године непознате особе разбиле шајбу на аутобусу “Топ туриста”.

 

- 16. септембра 2013. бачена бомба на паркинг предузећа “Топ турист” у Гламочанима код Лакташа. Тада је лакше повријеђен и радник обезбјеђења.

 

- 19. маја 2015. бомба оштетила три аутобуса на паркингу “Топ туриста” у Гламочанима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана