Бјелица-Прутина: Рано говорити о изборним крађама

Срна
Foto: В. Трипић

САРАЈЕВО- Члан Централне изборне комисија (ЦИК) БиХ Вања Бјелица-Прутина истакла је да је у овом тренутку рано говорити да ли су тачне тврдње опозиције о изборним крађама у Републици Српској и истакла да прво треба да буду извршене све провјере.

На новинарско питање да ли је могуће да су избори украдени и да ли се ЦИК осјећа одговорним, она је одговорила да би се осјећала одговорном уколико не би провјерила све наводе који се односе на наводне изборне крађе.
-Гласове на бирачким мјестима броје бирачки одбори које делегирају политичке странке. ЦИК нема одговорност у том смислу, али би имао када не би помно испитао све чињенице и доказе који указују на евентуалне неправилности и уколико не би предузео све законом предузете радње са циљем њиховог отклањања - рекла је Бјелица-Прутина на конференцији за новинаре.

Она је истакла да ЦИК као институција мора бити свјесан друштвене атмосфере, поготово када је у питању постизборни период који је посебно осјетљив.

-На нас не смије утицати било каква атмосфера. Морамо радити искључиво на основу закона и доказа у предмету - рекла је Бјелица-Прутина.

Члан ЦИК-а БиХ Ирена Хаџиабдић рекла је на коференцији за новинаре да ће се тамо гдје има нелогичности, тражити отварање врећа, по службеној дужности.

-Треба сложити све податке - истакла је Хаџиабдићева и додала да ће сигурно бити ситуација у којима ће бити поништени избори, али да се у овом моменту не зна у ком обиму.

Опозиционе партије Републике Српске синоћ су у Бањалуци одржале протест због незадовољства изборним резултатима, а неки од актера су најавили могућу блокаду саобраћајница и грађанску непослушност.

Изборни материјал са додатном заштитом за изборе у Хозићима

-На одгођеним изборима на бирачком мјесту у Хозићима, у општини Нови Град, који ће бити одржани у недјељу, 9. октобра, биће кориштен нови изборни материјал са додатном заштитом-  саопштио је данас предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Суад Арнаутовић.

Он је на конференцији за новинаре у Сарајеву подсјетио да је ЦИК 3. октобра донио одлуку о одгађању и расписивању избора за бирачко мјесто у Хозићима, у основној изборној јединици Нови Град, с обзиром на то да је 2. октобра ту није било могуће одржати изборе у складу са Изборним законом БиХ.

-Општинска изборна комисија Нови Град именовала је нове чланове бирачког одбора - рекао је Арнаутовић.

Према његовим ријечима, на одгођеним изборима биће кориштен нови изборни материјал, а листићи ће у горњем десном углу бити овјерени штамбиљом са ознаком „одгођени избори“, док ће у доњем лијевом углу бити кориштен нови штамбиљ са ознаком бирачког мјеста и додатном заштитом, пошто је онај кориштен 2. октобра изузет наредбом тужиоца.

Изборе ће, додао је Арнаутовић, надзирати акредитовани супервизор ЦИК-а.

Предсједник ЦИК-а позвао је 465 регистрованих бирача у Хозићима да у недјељу од седам часова до 19 часова гласају и да на бирачко мјесто понесу неки од важећих идентификационих докумената.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана