Bjelica-Prutina: Rano govoriti o izbornim krađama

Srna
Foto: V. Tripić

SARAJEVO- Član Centralne izborne komisija (CIK) BiH Vanja Bjelica-Prutina istakla je da je u ovom trenutku rano govoriti da li su tačne tvrdnje opozicije o izbornim krađama u Republici Srpskoj i istakla da prvo treba da budu izvršene sve provjere.

Na novinarsko pitanje da li je moguće da su izbori ukradeni i da li se CIK osjeća odgovornim, ona je odgovorila da bi se osjećala odgovornom ukoliko ne bi provjerila sve navode koji se odnose na navodne izborne krađe.
-Glasove na biračkim mjestima broje birački odbori koje delegiraju političke stranke. CIK nema odgovornost u tom smislu, ali bi imao kada ne bi pomno ispitao sve činjenice i dokaze koji ukazuju na eventualne nepravilnosti i ukoliko ne bi preduzeo sve zakonom preduzete radnje sa ciljem njihovog otklanjanja - rekla je Bjelica-Prutina na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da CIK kao institucija mora biti svjesan društvene atmosfere, pogotovo kada je u pitanju postizborni period koji je posebno osjetljiv.

-Na nas ne smije uticati bilo kakva atmosfera. Moramo raditi isključivo na osnovu zakona i dokaza u predmetu - rekla je Bjelica-Prutina.

Član CIK-a BiH Irena Hadžiabdić rekla je na koferenciji za novinare da će se tamo gdje ima nelogičnosti, tražiti otvaranje vreća, po službenoj dužnosti.

-Treba složiti sve podatke - istakla je Hadžiabdićeva i dodala da će sigurno biti situacija u kojima će biti poništeni izbori, ali da se u ovom momentu ne zna u kom obimu.

Opozicione partije Republike Srpske sinoć su u Banjaluci održale protest zbog nezadovoljstva izbornim rezultatima, a neki od aktera su najavili moguću blokadu saobraćajnica i građansku neposlušnost.

Izborni materijal sa dodatnom zaštitom za izbore u Hozićima

-Na odgođenim izborima na biračkom mjestu u Hozićima, u opštini Novi Grad, koji će biti održani u nedjelju, 9. oktobra, biće korišten novi izborni materijal sa dodatnom zaštitom-  saopštio je danas predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović.

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu podsjetio da je CIK 3. oktobra donio odluku o odgađanju i raspisivanju izbora za biračko mjesto u Hozićima, u osnovnoj izbornoj jedinici Novi Grad, s obzirom na to da je 2. oktobra tu nije bilo moguće održati izbore u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

-Opštinska izborna komisija Novi Grad imenovala je nove članove biračkog odbora - rekao je Arnautović.

Prema njegovim riječima, na odgođenim izborima biće korišten novi izborni materijal, a listići će u gornjem desnom uglu biti ovjereni štambiljom sa oznakom „odgođeni izbori“, dok će u donjem lijevom uglu biti korišten novi štambilj sa oznakom biračkog mjesta i dodatnom zaštitom, pošto je onaj korišten 2. oktobra izuzet naredbom tužioca.

Izbore će, dodao je Arnautović, nadzirati akreditovani supervizor CIK-a.

Predsjednik CIK-a pozvao je 465 registrovanih birača u Hozićima da u nedjelju od sedam časova do 19 časova glasaju i da na biračko mjesto ponesu neki od važećih identifikacionih dokumenata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana