БиХ убрзава на европском путу

Ведрана Кулага Симић
БиХ убрзава на европском путу

САРАЈЕВО - Делегације БиХ и Европске уније (ЕУ) ће крајем новембра поново заједно анализирати шта су домаћи представници урадили до сада, а с циљем убрзања на европском путу, те који им задаци још задају главобољу.

Пети по реду састанак Одбора за стабилизацију и придруживање између ЕУ и БиХ је заказан за 26. новембар, а документ за дискусију, који ће Дирекција за европске интеграције доставити Европској комисији, усвојио је Савјет министара БиХ на ванредној телефонској сједници прошле седмице.

Министри су донијели и више оперативних закључака с циљем квалитетне припреме састанка, који ће бити одржан онлајн због пандемије, а задужене су надлежне институције на нивоу БиХ, те позване владе ентитета, кантона и Брчко дистрикта БиХ да стриктно поштују рокове приликом израде докумената који се достављају Европској комисији.

На састанку Одбора очекује се, како је потврдио за “Глас Српске” директор Дирекције за европске интеграције и предсједавајући делегације БиХ Един Дилберовић, дискусија двију страна о најважнијим темама и питањима која се односе на спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП). Ово је редовни састанак заједничког тијела БиХ и ЕУ, а Одбор је задужен за праћење спровођења и примјене споразума.

- Теме о којима ћемо разговарати су везане са све предузете активности на реализацији обавеза из ССП-а које има БиХ и препорука Европске комисије, односно шта је и како урађено из 14 кључних приоритета из Мишљења те комисије који су добијени у мају прошле године - истакао је Дилберовић.

На питање докле је БиХ стигла са испуњавањем услова и приоритета, одговорио је да се активно ради и припрема план у којем ће покушати дефинисати на који начин испунити задатке гдје нема сагласности о мјерама.

- Извјесно је да ћемо, путем механизма координације, укључити и министарске конференције. Постоје ствари које могу ријешити институције у БиХ, али и неким мјерама у оквиру 14 приоритета у одређеној мјери ће се морати позабавити политика, било кроз министарске конференцији или друге форме - истакао је Дилберовић.

Европски званичници су у посљедње вријеме често истицали да, ако се буду рјешавали задаци, БиХ може чак до половине наредне године да очекује да ће добити статус кандидата за чланство у ЕУ. Дилберовић, такође, вјерује да је то могуће.

- Одлуку о статусу кандидата доноси ЕУ на основу одређених помака. Неки искораци се већ догађају, а ако наставимо овим темпом, на добром смо путу да добијемо тај статус. Важно је да знамо да се 14 приоритета односи на отварање преговора, не на кандидатски статус. Ако испунимо један дио, тај статус је сигуран, али наш циљ је да све то испунимо и отворимо преговоре - рекао је Дилберовић, закључивши да је битно да ЕУ види труд.

2008.
потписан ССП

2016.
предат захтјев
за чланство

2019.
ЕУ дала
позитивно
мишљење
за захтјев
и испоставила
задатке




 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана