БиХ стигла до сада највећа донација вакцина: Мађарска испоручила 200.000 доза „синофарма“

ГС
БиХ стигла до сада највећа донација вакцина: Мађарска испоручила 200.000 доза „синофарма“

САРАЈЕВО- Транспортни авион са мађарском донацијом од 200.000 вакцине против вируса корона „синофарм“ слетио је јутрос на Међународни аеродром Сарајево.

Авионом је у Сарајево допутовао и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто, којег су дочекали предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и федерални премијер Фадил Новалић.

-Ако добро иде западном Балкану, то је добро и за Мађарску - поручио је Сиајрто након што је уручио донацију.

Напоменуо је да је вакцина једини начин за борбу и окончавање пандемије вируса корона.

-Протеклих годину и по дана су били најтежи. Цијели свијет је био заузет сервисирањем и третирањем пандемије и суочавао се са разним потешкоћама. У двије ствари смо сагласни, а то је да се сачувају животи људи и да је једино средство зашитите вакцина - казао је Сијарто.

Сматра да су земље западног Балкана и Мађарска упућене једне на другу.

-Зато је Мађарска учинила све да се у најкраћем року вакцинишу грађани Мађарске. Захваљујући успјешној куповини вакцина и успјешној кампањи вакцинације у Мађарској, ми смо у ситуацији да другима помогнемо. Мађарска и западни Балкан су упућени једни на друге. То важи за привреду, економију и заустављање илегалних миграција - оцијенио је мађарски шеф дипломатије.

Сматра да ће овом донацијом и Мађарска бити сигурнија држава.

-Ово је до сада највећа појединачна донација вакцина и због тога се у име Савјета министара и грађана БиХ најискреније захваљујем Влади Мађарске и господину Сијарту лично - рекао је Тегелтија.

Он је појаснио да је данашња донација резултат његових и Новалићевих напора да обезбиједе куповину вакцина од Мађарске, али да је овај пројекат, на обострано задовољство, резултирао донацијом.

Према његовим ријечима, до сада је у БиХ стигло 928.000 вакцина против вируса корона, те да се у другом кварталу године очекује још 1.128.000 доза вакцина.

Тегелтија је апеловао на грађане БиХ да се припреме за што већи одзив за имунизацију, с обзиром на процјене да би могао да стигне нови вал вируса корона.

За 10 часова планиран је састанак предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, српског члана и Предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије са Сијартом у сједишту Владе Српске у Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана