БиХ руше они који се у њу највише заклињу

Ведрана Кулага
БиХ руше они који се у њу највише заклињу

Бањалука - Постизборна ситуација у БиХ се компликује из дана у дан, а из Републике Српске упозоравају све да изборни побједници не смију бити остављени по страни у процесу формирања власти на нивоу БиХ те да, у том случају, СНСД и странке окупљене око њега неће сједити скрштених руку.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упозорио је да ће Српска, ако ситуација оде у том правцу, одлукама Народне скупштине РС поново успоставити првобитни дејтонски систем и уређење БиХ. То значи, додао је, прекидање система индиректног опорезивања, укидање надлежности нелегалних и нефункционалних Тужилаштва БиХ и Агенције за истраге и заштиту БиХ на територији Српске, те поништавање наметнутих одлука високог представника.

- То је прво што ћемо учинити ако неко жели да се игра и да изабере СДС-овог лидера Мирка Шаровића за предсједавајућег Савјета министара. Нека нам дају довољан разлог да то урадимо, а довољно је ово што хоће да ураде уз помоћ опозиције у Српској - истакао је Додик за Радио-телевизију РС.

Нико, каже, не може да нареди посланицима СНСД-а и српске коалиције у Дому народа Парламента БиХ шта да раде јер то није прихватљиво ни у америчком Конгресу.

- То вријеме је прошло и то морају да разумију. Или ће се договарати са релевантним и легитимним представницима Срба у БиХ који долазе из Српске или ће имати то што траже и што сам поменуо - нагласио је Додик, уз оцјену да опозиција у РС показује хронични и патолошки однос према Републици - у којој не може ништа учинити, али и сервилност према политичком Сарајеву - гдје на неки начин једино може бити видљива.

Констатовао је да Шаровић није легитиман представник Срба у БиХ.

- Разумијем да то хоће, али то није у интересу Српске. Ако то, ипак, учине, иако је то у реалности веома тешко, видјећемо, у том моменту направиће акт о распаду БиХ, у чему неће помоћи никаква врста интервенционизма. Доста је више да се игнорише воља српског народа - упозорио је Додик, подсјетивши да је Сарајево прошли пут изабрало мањину и да сада хоће опет са њима да конституише власт на нивоу БиХ.

- Сва прича је у томе да они не дају да уђу Додикови људи тамо јер имају аутентични српски став, а њима требају они који немају такав став. Опозициони полтронизам и издаја коју су свих ових година чинили снажно би букнули ако би добили неку нову врсту легитимитета - навео је Додик.

Професор уставног права Синиша Каран истакао је јуче за “Глас Српске” да  Додик и цијела Српска о том политичком смјеру говоре дуже вријеме. Јасно је да 24 године од примјене Дејтонског споразума гледамо кршење тог истог споразума, посебно анекса четири, односно Устава БиХ.

Нигдје у свијету, нагласио је, нема толиког раскорака између онога што је прописано и што се догађало у пракси као у БиХ, подсјетивши да је Српска, односно ентитети потписници свих анекса.

- Република Српска никада није дала легитимитет наметнутим законима и онима који су поништени од високог представника. РС сматра да су наметнути закони и пренесене надлежности на такав начин нелегитимне, нелегалне и привременог карактера. Поражавајуће је да Уставни суд БиХ, који треба да се бави заштитом Устава, није реаговао на таква неуставна дјеловања - рекао је Каран. 

Нема, каже, дилеме да они коју су створили ову БиХ, а то су ентитети, имају право да овакве неуставне и нелегитимне активности врате у оквире Устава БиХ, односно у дејтонске оквире.

- Највећи парадокс свих ових година је да буду нападани они који настоје да БиХ врате у уставне оквире и процедуре које су потпуно јасне - законе и пренос надлежности може само по уставној процедури и уз сагласност ентитета - рекао је Каран.

Народна скупштина РС, нагласио је, има кључну улогу, што се и показало кроз заштиту виталног ентитетског интереса, који је искористио Додик као српски члан.

- Највећи заговорници БиХ су њени највећи рушиоци. То није само сада, то је годинама, а, нажалост, налазе заштитнике у међународној заједници, која дјеловањем и присуством постаје реметилачки фактор у БиХ. Српска је данас највећи поборник уставне позиције и БиХ и ентитета унутар ње. Једини не дозвољавамо функционисање неуставне БиХ - рекао је Каран и додао да је веома важно да власт формирају изборни побједници те да се тако у право вријеме и како је прописано штити витални интерес РС.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да лидер СДА Бакир Изетбеговић са послушницима из РС покушава да управља Српском и српским народом умјесто да га уважава, али да то неће бити дозвољено. Они који се баве прегласавањем и поништавањем изборне воље грађана РС, каже, треба да знају да власт у Српској није беспомоћна и да зна да реагује на прави начин.

Провокације

Посланик СП-а у Народној скупштини Републике Српске Горан Селак каже да је најава о формирању власти на нивоу БиХ без изборних побједника провокација која нема упориште у реалности.

- Једини начин да на све буде стављена тачка је да изборни побједници постигну договор и формирају власт на нивоу БиХ. Блокада БиХ сигурно неће бити ријешена даљим прегласавањима изабраних представника Српске и инсистирањима на непоштовању изборне воље грађана - поручио је Селак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана