BiH ruše oni koji se u nju najviše zaklinju

Vedrana Kulaga
BiH ruše oni koji se u nju najviše zaklinju

Banjaluka - Postizborna situacija u BiH se komplikuje iz dana u dan, a iz Republike Srpske upozoravaju sve da izborni pobjednici ne smiju biti ostavljeni po strani u procesu formiranja vlasti na nivou BiH te da, u tom slučaju, SNSD i stranke okupljene oko njega neće sjediti skrštenih ruku.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je da će Srpska, ako situacija ode u tom pravcu, odlukama Narodne skupštine RS ponovo uspostaviti prvobitni dejtonski sistem i uređenje BiH. To znači, dodao je, prekidanje sistema indirektnog oporezivanja, ukidanje nadležnosti nelegalnih i nefunkcionalnih Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH na teritoriji Srpske, te poništavanje nametnutih odluka visokog predstavnika.

- To je prvo što ćemo učiniti ako neko želi da se igra i da izabere SDS-ovog lidera Mirka Šarovića za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Neka nam daju dovoljan razlog da to uradimo, a dovoljno je ovo što hoće da urade uz pomoć opozicije u Srpskoj - istakao je Dodik za Radio-televiziju RS.

Niko, kaže, ne može da naredi poslanicima SNSD-a i srpske koalicije u Domu naroda Parlamenta BiH šta da rade jer to nije prihvatljivo ni u američkom Kongresu.

- To vrijeme je prošlo i to moraju da razumiju. Ili će se dogovarati sa relevantnim i legitimnim predstavnicima Srba u BiH koji dolaze iz Srpske ili će imati to što traže i što sam pomenuo - naglasio je Dodik, uz ocjenu da opozicija u RS pokazuje hronični i patološki odnos prema Republici - u kojoj ne može ništa učiniti, ali i servilnost prema političkom Sarajevu - gdje na neki način jedino može biti vidljiva.

Konstatovao je da Šarović nije legitiman predstavnik Srba u BiH.

- Razumijem da to hoće, ali to nije u interesu Srpske. Ako to, ipak, učine, iako je to u realnosti veoma teško, vidjećemo, u tom momentu napraviće akt o raspadu BiH, u čemu neće pomoći nikakva vrsta intervencionizma. Dosta je više da se ignoriše volja srpskog naroda - upozorio je Dodik, podsjetivši da je Sarajevo prošli put izabralo manjinu i da sada hoće opet sa njima da konstituiše vlast na nivou BiH.

- Sva priča je u tome da oni ne daju da uđu Dodikovi ljudi tamo jer imaju autentični srpski stav, a njima trebaju oni koji nemaju takav stav. Opozicioni poltronizam i izdaja koju su svih ovih godina činili snažno bi buknuli ako bi dobili neku novu vrstu legitimiteta - naveo je Dodik.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan istakao je juče za “Glas Srpske” da  Dodik i cijela Srpska o tom političkom smjeru govore duže vrijeme. Jasno je da 24 godine od primjene Dejtonskog sporazuma gledamo kršenje tog istog sporazuma, posebno aneksa četiri, odnosno Ustava BiH.

Nigdje u svijetu, naglasio je, nema tolikog raskoraka između onoga što je propisano i što se događalo u praksi kao u BiH, podsjetivši da je Srpska, odnosno entiteti potpisnici svih aneksa.

- Republika Srpska nikada nije dala legitimitet nametnutim zakonima i onima koji su poništeni od visokog predstavnika. RS smatra da su nametnuti zakoni i prenesene nadležnosti na takav način nelegitimne, nelegalne i privremenog karaktera. Poražavajuće je da Ustavni sud BiH, koji treba da se bavi zaštitom Ustava, nije reagovao na takva neustavna djelovanja - rekao je Karan. 

Nema, kaže, dileme da oni koju su stvorili ovu BiH, a to su entiteti, imaju pravo da ovakve neustavne i nelegitimne aktivnosti vrate u okvire Ustava BiH, odnosno u dejtonske okvire.

- Najveći paradoks svih ovih godina je da budu napadani oni koji nastoje da BiH vrate u ustavne okvire i procedure koje su potpuno jasne - zakone i prenos nadležnosti može samo po ustavnoj proceduri i uz saglasnost entiteta - rekao je Karan.

Narodna skupština RS, naglasio je, ima ključnu ulogu, što se i pokazalo kroz zaštitu vitalnog entitetskog interesa, koji je iskoristio Dodik kao srpski član.

- Najveći zagovornici BiH su njeni najveći rušioci. To nije samo sada, to je godinama, a, nažalost, nalaze zaštitnike u međunarodnoj zajednici, koja djelovanjem i prisustvom postaje remetilački faktor u BiH. Srpska je danas najveći pobornik ustavne pozicije i BiH i entiteta unutar nje. Jedini ne dozvoljavamo funkcionisanje neustavne BiH - rekao je Karan i dodao da je veoma važno da vlast formiraju izborni pobjednici te da se tako u pravo vrijeme i kako je propisano štiti vitalni interes RS.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da lider SDA Bakir Izetbegović sa poslušnicima iz RS pokušava da upravlja Srpskom i srpskim narodom umjesto da ga uvažava, ali da to neće biti dozvoljeno. Oni koji se bave preglasavanjem i poništavanjem izborne volje građana RS, kaže, treba da znaju da vlast u Srpskoj nije bespomoćna i da zna da reaguje na pravi način.

Provokacije

Poslanik SP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Selak kaže da je najava o formiranju vlasti na nivou BiH bez izbornih pobjednika provokacija koja nema uporište u realnosti.

- Jedini način da na sve bude stavljena tačka je da izborni pobjednici postignu dogovor i formiraju vlast na nivou BiH. Blokada BiH sigurno neće biti riješena daljim preglasavanjima izabranih predstavnika Srpske i insistiranjima na nepoštovanju izborne volje građana - poručio je Selak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana