БиХ преузела предсједаваање Јадранско-јонском иницијативом

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - БиХ преузела је данас од Албаније једногодишње предсједавање Јадранско-јонском иницијативом и ЕУ стратегијом за Јадранско-јонски регион.

Предсједавање у име БиХ преузео је замјеник министра иностраних послова у Савјету министара Јосип Бркић на церемонији одржаној током министарског састанка земаља чланица иницијативе и стратегије у Тирани, саопштено је из ресорног министарства.

Бркић је у излагању најавио да ће БиХ током предсједавања наставити промовисати европске вриједности с посебним фокусом на потребу придруживања Балкана ЕУ.

"Ради спровођења приоритета предсједавања, БиХ ће организовати низ активности у области јачања улоге младих, заштите животне средине, туризма, културе, те дигиталне и инфраструктурне повезивости у региону", додао је Бркић.

На министарском састанку, којим је предсједавала замјеник министра спољних послова Албаније Меги Фино, усвојена је "Тиранска декларација" која посебно наглашава да проширење ЕУ на Балкан и у геостратешком смислу представља даље улагање у стабилну, снажну и уједињену Европу.

Министри подстичу чланице ЕУ да се БиХ додијели кандидатски статус за чланство што је прије могуће, те одреди датум почетка приступних преговора са Албанијом и Сјеверном Македонијом током предсједавања Француске Савјетом ЕУ.

На скупу су учествовали и високи званичници осталих чланица иницијативе из Црне Горе, Грчке, Хрватске, Италије, Сан Марина, Сјеверне Македоније, Словеније и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана