BiH preuzela predsjedavaanje Jadransko-jonskom inicijativom

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO - BiH preuzela je danas od Albanije jednogodišnje predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom i EU strategijom za Jadransko-jonski region.

Predsjedavanje u ime BiH preuzeo je zamjenik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Josip Brkić na ceremoniji održanoj tokom ministarskog sastanka zemalja članica inicijative i strategije u Tirani, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Brkić je u izlaganju najavio da će BiH tokom predsjedavanja nastaviti promovisati evropske vrijednosti s posebnim fokusom na potrebu pridruživanja Balkana EU.

"Radi sprovođenja prioriteta predsjedavanja, BiH će organizovati niz aktivnosti u oblasti jačanja uloge mladih, zaštite životne sredine, turizma, kulture, te digitalne i infrastrukturne povezivosti u regionu", dodao je Brkić.

Na ministarskom sastanku, kojim je predsjedavala zamjenik ministra spoljnih poslova Albanije Megi Fino, usvojena je "Tiranska deklaracija" koja posebno naglašava da proširenje EU na Balkan i u geostrateškom smislu predstavlja dalje ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu.

Ministri podstiču članice EU da se BiH dodijeli kandidatski status za članstvo što je prije moguće, te odredi datum početka pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom tokom predsjedavanja Francuske Savjetom EU.

Na skupu su učestvovali i visoki zvaničnici ostalih članica inicijative iz Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, San Marina, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana