БиХ од октобра поново под санкцијама?

Nezavisne novine
БиХ од октобра поново под санкцијама?

Беч, Сарајево - Министарски савјет Енергетске заједнице у октобру ће размотрити питање санкција према БиХ, чије продужење је, како кажу у Секретаријату Енергетске заједнице, веома изгледно, речено је "Независним новинама".

На питање да ли постоји могућност да се БиХ, због неиспуњавања обавеза према Енергетској заједници, забрани извоз електричне енергије, "Независним" су у Секретаријату рекли да је у теорији то могуће, али да није изгледно.

"Босна и Херцеговина је прва земља против које су усвојене санкције. Споразум не спомиње експлицитно све могуће санкције, али спомиње да одређена права која произилазе из споразума Енегетске заједнице, а која се односе на дотичну страну, могу бити суспендована, укључујући и суспензију права гласа, као и искључење са састанка или механизма који се подразумијева споразумом. Оно што већ сада можемо видјети јесте да ово има негативан утицај на пут ове земље ка ЕУ", рекли су нам у Секретаријату Енергетске заједнице.

Подсјећања ради, од Босне и Херцеговине се тражи да имплементира Трећи енергетски пакет, односно да између осталог постигне сагласност и то преточи у закон о регулатору, преносу и тржишту електричне енергије и гаса на нивоу Босне и Херцеговине, што сасвим сигурно у садашњим политичким околностима није могуће. У принципу тражи се да се с нивоа БиХ води сва политика у области енергетике, прије свега гаса, с тим да не може бити исти власник предузећа које, рецимо, продаје гас и онога чије су транспортне цијеви и вентили за одређени гасни коридор.

Усвајање таквог закона од БиХ се тражи већ годинама, међутим никада није постигнут унутрашњи договор по том питању. Због неиспуњавања ових обавеза БиХ је већ кажњена 2015. године по неколико основа, тачније остала је без могућности гласања и без средстава за путне трошкове те без пројеката које финансира Европска унија. Ове санкције касније су укинуте, а повод за то је био споразум између Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Министарства индустрије, енергетике и рударства РС и Министарства енергије, рударства и индустрије ФБиХ, који је дефинисао да се до краја марта усвоје потребни закони, од чега наравно неће бити ништа.

"Могуће је да Министарски савјет усвоји озбиљне мјере против Босне и Херцеговине, укључујући и санкције финансијске природе. Ипак, то је на Министарском савјету да одлучи", рекли су нам у Секретаријату Енергетске заједнице.

Оно што је сигурно, барем засад, јесте да Република Српска неће пристати на закон на нивоу БиХ, који је већ израђен, јер се њиме, како кажу званичници Српске, ускраћује право на самостално одлучивање о властитој енергетској политици, јер сву надлежност о плановима, пројектима итд. преузимају институције на ниову БиХ.

"Сасвим је јасно да би РС пристајањем на овакав приједлог закона изгубила не само надлежности у сектору енергетике, већ и могућност да заустави неке од недобронамјерних геополитичких пројеката из сусједних држава, који би је учинили енергетски, економски и полтички зависном", написао је недавно Слободан Пухалац, бивши министар индустрије, енергетике и рударства РС, а сада директор предузећа "ГасРес", у колумни за "Независне новине".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана