БиХ на челу Комитета министара Савјета Европе

Nezavisne.com
БиХ на челу Комитета министара Савјета Европе

Брисел - Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак данас је од замјеника премијера и министра иностраних послова Краљевине Белгије Дидијеа Рејндерса преузео предсједавање Комитетом министара Савјета Европе, чиме је Босна и Херцеговина и званично ступила на чело ове организације.

“Босна и Херцеговина је релативно млада чланица Савјета Европе и почаствована је приликом да предсједава овако важном организацијом као што је Савјет Европе, али и одлучна у намјери да успјешно испуни све своје обавезе и учини све како би предсједавање било упамћено као успјешно”, поручио је Црнадак током инаугуралног говора.

Говорећи о приоритетима у наредних шест мјесеци мандата, нагласио је да ће то бити Конвенција о спречавању и борби против насиља над женама у породици (Истанбулска конвенција), Европска конвенција о култури и активности Савјета Европе у области културе кроз Европски филмски фонд (Еуримагес), политика Савјета Европе према сусједним регионима и интеркултурални дијалог.

Остали приоритети се односе на друштвену инклузију младих, ефикасност судства, право на образовање и приступ истом, сајбер криминал, стратешки развој високог образовања и квалификацију стандарда, као и промоцију кампање Савјета Европе “Против говора мржње”. Црнадак је посебно нагласио да ће истовремено предсједавање БиХ Комитетом министара Савјета Европе и предсједавање Републике Србије OEБС-ом у 2015. години бити искориштено за подизање сарадње Савјета Европе и OЕБС-а на још већи ниво, као и за унапређење сарадње двије сусједне земље, док ће БиХ наставити да пружа подршку реформи Савјета Европе коју је иницирао генерални секретар.

Церемонија преузимања предсједавања Комитетом министара Савјета Европе је одржана на 125. састанку овог комитета у Бриселу, а претходиле су јој и генерална дебата министара вањских послова 47 држава чланица Савјета Европе, као и неформални састанак такозване петорке.

Током генералне дебате која је уприличена у пријеподневним сатима Црнадак је, између осталог, изразио пуну подршку темељним принципима ЕУ, односно демократији, људским правима и владавини права, те усвајању докумената који за циљ имају јачање борбе против тероризма, екстремизма и радикализма. Током министарског састанка Црнадак, Рејндерс и генерални секретар Вијећа Европе Торбјорн Јагланд су потписали заједничку изјаву о борби против тероризма.

“Терористички напади посљедњих мјесеци у Европи и свијету су били неприхватљив насртај на трпељивост, слободу изражавања и медија, што је темељ наших демократских држава”, наведено је у документу.

Томе је претходио неформални састанак петорке, на којем су, поред Црнатка, Рејндерса и Торбјорна, учествовали и министар вањских послова Републике Србије Ивица Дачић у својству предсједавајућег OЕБС-а те генерални секретари OЕБС-а Ламберто Заниер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана