Без посла остаје 300 жељезничара

Маријана Миљић
Без посла остаје 300 жељезничара

Бањалука - Систематизацијом радних мјеста у "Жељезницама РС", коју је јуче разматрала управа овог јавног предузећа, планирано је да у првом маху списак запослених буде скраћен за 300, а биће смањен и број извршних директора са четири на два, сазнаје "Глас Српске".

"Жељезнице" тренутно имају око 3.100 радника, а према планираним резовима тај број би најприје био сведен на 2.800, а послије је могуће и додатно скраћивање платног списка. Систематизацијом је предвиђено да радницима који буду проглашени вишком буду исплаћене отпремнине, да буду послати на чекање или да из предузећа оду природним одливом, односно пензионисањем.

Генерални директор "Жељезница РС" Драган Савановић није одговарао на телефонске позиве.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић потврдио је дјелимично информације у вези са систематизацијом.

- Не знам зашто се управа "Жељезница" не оглашава о систематизацији. Не знам детаље систематизације, али ми је познато да би у први мах број запослених требало да буде смањен на 2.800 радника. Послије ћемо видјети шта и како даље. Појединим запосленим биће понуђене отпремнине, а има и знатан број оних који су стекли услове за пензију - казао је Трнинић, признавши да су "Жељезнице РС" пребукиране.

Предсједник Синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности "Жељезница РС" Златко Марин рекао је да је управа обећала да ће им доставити план систематизације, али да то није учинила.

Извор "Гласа Српске" из "Жељезница", које су највећи губиташ у јавном сектору РС, рекао је да у предузећу данима влада хаос и да су радници уплашени за радна мјеста.

- Радници се само распитују за отказе. Предузећем се пронијела прича да ће велики број људи остати без посла. Не знамо више шта да им кажемо, јер чекамо да се управа огласи. Постоји чак и информација да ће 500 радника бити упућено на чекање, а међу њима је највише скретничара - навео је наш саговорник.

Додао је да је систематизацијом предвиђено да у предузећу буду само два извршна директора задужена за инфраструктуру и операције. То би било у складу са планом реструктурирања предузећа који ради Свјетска банка и којим је предвиђено да у склопу "Жељезница" буду основана два зависна предузећа управо за поменуте секторе. Преостала два извршна директора за правне и економске послове биће распоређени у кровно предузеће које ће настати реструктурирањем, а у којем ће бити смјештене све заједничке службе.

Реструктурирање

У Министарству саобраћаја и веза РС казали су да је Свјетска банка прихватила све приједлоге који се односе на реструктурирање "Жељезница" и да ће ових дана бити презентована рјешења која би требало да доведу до спаса предузећа.

- Средином мјесеца Свјетска банка организоваће и званичну презентацију својих приједлога, а након тога разговараћемо о конкретним корацима који ће бити предузети у вези са реструктурирањем "Жељезница" - казали су у Министарству саобраћаја и веза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана