Бернс: ОВК отимали и убијали српске цивиле

СРНА
Бернс: ОВК отимали и убијали српске цивиле

ХАГ - Бивши шеф америчке посматрачке мисије у Приштини Шон Бернс изјавио је данас на суђењу четворици вођа терористичке ОВК да су током 1998. и 1999. године припадници ОВК отимали и убијали српске цивиле.

У наставку свједочења на суђењу Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију пред Специјалним судом у Хагу, Бернс је рекао да му је генерал Сретен Лукић, шеф штаба МУП Србије на Косову, више пута предочавао да ОВК отима и убија српске цивиле.

Док га је испитивао судија Кристоф Барте, свједок је потврдио да је његова мисија истраживала такве случајеве и покушавала да код ОВК испослује ослобађање отетих.

Према његовим ријечима, припадници ОВК су тврдили да су заробљени Срби били наоружани или да су учествовали у сукобима.

На питање судије да ли је ОВК неке од отетих Срба и убила, Бернс је одговорио потврдно.

"У одређеном броју прилика, видио сам српске заробљенике. Били су то сточари и сељаци које су само покупили", рекао је Бернс.

Он је потврдио и да су у рукама ОВК нестајали и Албанци означени као "колаборанти" са српским властима.

Суђење Тачију и осталим оптуженим за злочине на Косову и у Албанији током 1998. и 1999. године биће настављено сутра.

Оптужница у 10 тачака терети Тачија, Весељија, Сељимија и Краснићија за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства.

Ове злочине, припадници ОВК под командом оптужених, починили су од марта 1998. до септембра 1999. године у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији над 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана