Бечка џамија центар џихада

РТРС
Бечка џамија центар џихада

Сабина Селимовић и Самра Кешиновић, аустријске држављанке поријеклом из БиХ, које су западни медији прозвали "невјесте из џихада", изразиле су жељу да се послије готово пет година ратовања врате у Аустрију!

Ове дјевојке прикључиле су се Исламској држави са 15, односно 14 година. У међувремену су учествовале у борбама, чак и добиле дјецу, али ни то их није зауставило да се често сликају са оружјем у рукама. О њиховој судбини се донедавно само спекулисало, нагађало се да су погинуле, али према подацима Канцеларије за заштиту устава и сузбијање тероризма, обје девојке су живе, имају дјецу и желе назад у Беч гдје су им и родитељи. Према писању аустријске штампе, која се позива на Британку која је такође удата за припадника ИД, обје дјевојке су у кампу у близини Идлиба на курдско-сиријској граници.

И док је Херберт Кикл, аустријски министар унутрашњих послова, суздржан у вези са њиховим повратком, Џевад Галијашевић, стручњак из области борбе против међународног тероризма, упозорава на озбиљне безбједносне ризике у случају да се врате у Европу!

- То више нису занесене тинејџерке, већ искусни борци и бригадири који представљају озбиљну безбједносну пријетњу за сваку западну земљу. Не зато што су се бориле за интересе Исламске државе, већ зато што су активни чланови једне од струја Нусра фронта који је и даље војно активан у Сирији, а истовремено је повезан с неким обавјештајним службама - тврди Галијашевић.

Он открива мало познате детаље о томе како су се ове дјевојчице уопште нашле на страни џихадиста.

- У Аустрији живи око 339.000 муслимана, а већина долази управо са простора бивше СФРЈ. Отуда и не чуди то што је у Бечу и једна од најснажнијих исламских заједница, а ту мислим и на низ параџемата. Седиште најрадикалнијих огранака ове заједнице дуго година је било у Седмом округу, у џамији Сахаб која је касније служила и као регрутни центар за упућивање на ратишта по Блиском истоку - открива Галијашевић.

Овај стручњак додаје да је, према процјенама аустријских безбједносних служби, од 320 муслимана који су се из ове земље прикључили Исламској држави у Сирији, око 240 поријеклом управо из БиХ.

- То је 2014. био кључан повод за покретање свеобухватне безбједносне акције кодног назива "Палмира". Тада је ухапшено 17 радикалних исламиста поријеклом из БиХ, од којих су двојица осуђена на по 20 година затвора. Притом, обје дјевојке су биле дио те истраге, али фактички никада се нису налазиле у евиденцијама исламиста који су потенцијална безбједносна пријетња по Аустрију - закључује Галијашевић.

Праћен годину дана

У акцији "Палмира" ухапшен је и осуђен Мирсад Омеровић, Ебу Теима, родом из Тутина. Омеровић је био имам бечког Алтун-алем џемата, а званично се водио као емигрант који као незапослен прима социјалну помоћ. Тајна акција праћења трајала је годину дана и открила је не само да живи у стану од 105 квадрата, да вози скупоцјен аутомобил и има петоро деце, већ и да је главни актер за врбовање џихадиста на њемачком говорном подручју, а посебно из редова тинејџера.

- Према тој истрази, он је налоге добијао директно од "калифа" Багдадија и аустријског џихадисте Мохамеда М. Докази су били такви да је осуђен на 20 година - каже Галијашевић.

Опречне информације

Потрага за Сабином и Самром трајала је више година искључиво захваљујући истрајности и пожртвованости њихових родитеља који су у Аустрију стигли из Тузле.

- Родитељи су се сусретали са најразличитијим информацијама, укључујући и да су убијене, биле сексуалне робиње и ко зна шта још. Међутим, кључан проблем је у евидентирању дјеце која су отишла да се боре за ИД је што су ван сваке евиденције. Истовјетно је било и са Јасмином Кесеровићем, који је у Сирију отишао као малољетник, а касније се "прославио" прогласима да се невјерујући убијају на сваком мјесту и на сваки начин - рекао је Галијашевић.

Мајка изгубила тужбу

Мајка Сабине Селимовић тужила је Аустрију због тога што је држава дозволила малољетници да пређе границу, али је ту тужбу изгубила. Мајка је била мишљења да њена ћерка никада није смела да пређе границу и да су граничне власти морале да интервенишу када се на аеродрому, на лету за Турску, појавила девојчица од 15 година без пратње. Адвокат је тврдио да су цариници морали да утврде да ли дјевојка има дозволу родитеља, али је Виши суд одбацио оптужбу и навео да малољетницима у основи није забрањено да добровољно напусте територију земље. Суд је образложио да полиција код малољетника без пратње мора само да се увјери да ли напуштају земљи уз одобрење старатеља, али да се провјера може обавити само у случају сумње.

Конкретних сумњи у овом случају није било, пошто је Сабина у свом пасошу имала потребну визу, што је указивало на одобрење од старетеља.

Темпиране бомбе

Аустријска влада намјерава да промјени Закон о конзуларним пословима са циљем да укине конзуларну заштиту за борце Исламске државе.

- Особама чији улазак у земљу угрожава јавни ред и безбједност може се укинути помоћ - наводи се у захтјеву Министарства унутрашњих послова.

Министар Херберт Кикл наглашава да је јасно да су борци повратници Исламске државе изгубили свако право на заштиту и да се ту мора бити доследан будући су ти борци, како их је назвао, "темпиране бомбе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана