Бећировић мајстор неуспјелих иницијатива

Ведрана Кулага Симић
Бећировић мајстор неуспјелих иницијатива

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Делегат из реда бошњачког народа у Дому народа Парламента БиХ Денис Бећировић (СДП БиХ) упутио је у процедуру иницијативу у којој тражи нове уставне промјене, односно да надлежности Вијећа народа Републике Српске буду изједначене са федералним Домом народа, на шта из српског клуба поручују да ће то остати само једна у низу његових пустих жеља.

То Вијеће је, наиме, формирано на основу амандмана високог представника у БиХ 2002. године, а поново је у први план избило након покушаја блокаде Клуба Бошњака на акта које усваја Народна скупштина Српске, након чега су републички званичници истакли да је видљиво настојање да се то Вијеће наметне изнад НСРС, што је неприхватљиво, јер није други дом парламента као у ФБиХ и на нивоу БиХ.

Према њиховим мишљењу, ријеч је о политичког игри, која неће проћи у РС, уз опаску да је све очигледније да Вијеће народа није мјесто гдје се штити национални интерес већ да представља мјесто политичких блокада Српске те да у предстојећим измјенама њеног Устава треба тражити начин да се такав вид дјеловања заустави.

Бећировић је у иницијативи, која је на дневном реду сједнице Дома народа Парламента БиХ 8. јула, позивајући се на Пословник, упутио иницијативу којом Дом народа позива владе РС и ФБиХ да, најкасније у року од 120 дана “од дана усвајања иницијативе, припреме и у парламентарну процедуру доставе амандмане на уставе Српске и ФБиХ”. Њима би се, како је истакао, обезбиједило да сви народи и грађани на територији БиХ буду равноправни, да Вијеће народа у Републици Српској добије једнаке уставне надлежности какве има и Дом народа у Парламенту ФБиХ те да се укину и друга асиметрична рјешења у ентитетским уставима.

Замјеник предсједавајућег Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламента БиХ Душанка Мајкић (СНСД) каже да је Бећировић годинама мајстор неуспјелих и погрешних иницијатива.

- Као такав ће завршити и овај пут. Он, једноставно, мора да показује свој активизам и све треба схватати на тај начин, а никако као озбиљну причу - рекла је Мајкићева и додала да Бећировић ни странка чији је члан немају капацитет да мијењају Устав.

Бећировић је, између осталог, раније већ тражио да се Представничким дом изјасни о Споразуму о специјалним и паралелним везама Републике Српске и Србије, са посебним освртом на, како је навео, поштовање суверенитета и територијалног интегритета БиХ. У процедури је упућивао и иницијативу да 9. јануар, који је дан Републике Српске, буде проглашен даном сјећања на жртве “ратних злочина и геноцида”.

Нема промјена

Жељу за промјеном надлежности Вијећа народа РС изразио је недавно и потпредсједник Републике Српске из реда бошњачког народа Рамиз Салкић (СДА), уз оцјену да треба изједначити надлежности Вијећа и Дома народа у ФБиХ те предсједника и потпредсједника у оба ентитета. На то је стигао експресан одговор званичника РС да од тога нема ништа, уз нагласак да је Дом народа у ФБиХ дејтонска категорија, а Вијеће народа квази-институција наметнута од стране високог представника на основу одлуке Уставног суда БиХ која је донесена прегласавањем српских судија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана