Bećirović majstor neuspjelih inicijativa

Vedrana Kulaga Simić
Bećirović majstor neuspjelih inicijativa

SARAJEVO, BANjALUKA - Delegat iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Denis Bećirović (SDP BiH) uputio je u proceduru inicijativu u kojoj traži nove ustavne promjene, odnosno da nadležnosti Vijeća naroda Republike Srpske budu izjednačene sa federalnim Domom naroda, na šta iz srpskog kluba poručuju da će to ostati samo jedna u nizu njegovih pustih želja.

To Vijeće je, naime, formirano na osnovu amandmana visokog predstavnika u BiH 2002. godine, a ponovo je u prvi plan izbilo nakon pokušaja blokade Kluba Bošnjaka na akta koje usvaja Narodna skupština Srpske, nakon čega su republički zvaničnici istakli da je vidljivo nastojanje da se to Vijeće nametne iznad NSRS, što je neprihvatljivo, jer nije drugi dom parlamenta kao u FBiH i na nivou BiH.

Prema njihovim mišljenju, riječ je o političkog igri, koja neće proći u RS, uz opasku da je sve očiglednije da Vijeće naroda nije mjesto gdje se štiti nacionalni interes već da predstavlja mjesto političkih blokada Srpske te da u predstojećim izmjenama njenog Ustava treba tražiti način da se takav vid djelovanja zaustavi.

Bećirović je u inicijativi, koja je na dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamenta BiH 8. jula, pozivajući se na Poslovnik, uputio inicijativu kojom Dom naroda poziva vlade RS i FBiH da, najkasnije u roku od 120 dana “od dana usvajanja inicijative, pripreme i u parlamentarnu proceduru dostave amandmane na ustave Srpske i FBiH”. Njima bi se, kako je istakao, obezbijedilo da svi narodi i građani na teritoriji BiH budu ravnopravni, da Vijeće naroda u Republici Srpskoj dobije jednake ustavne nadležnosti kakve ima i Dom naroda u Parlamentu FBiH te da se ukinu i druga asimetrična rješenja u entitetskim ustavima.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić (SNSD) kaže da je Bećirović godinama majstor neuspjelih i pogrešnih inicijativa.

- Kao takav će završiti i ovaj put. On, jednostavno, mora da pokazuje svoj aktivizam i sve treba shvatati na taj način, a nikako kao ozbiljnu priču - rekla je Majkićeva i dodala da Bećirović ni stranka čiji je član nemaju kapacitet da mijenjaju Ustav.

Bećirović je, između ostalog, ranije već tražio da se Predstavničkim dom izjasni o Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije, sa posebnim osvrtom na, kako je naveo, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. U proceduri je upućivao i inicijativu da 9. januar, koji je dan Republike Srpske, bude proglašen danom sjećanja na žrtve “ratnih zločina i genocida”.

Nema promjena

Želju za promjenom nadležnosti Vijeća naroda RS izrazio je nedavno i potpredsjednik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić (SDA), uz ocjenu da treba izjednačiti nadležnosti Vijeća i Doma naroda u FBiH te predsjednika i potpredsjednika u oba entiteta. Na to je stigao ekspresan odgovor zvaničnika RS da od toga nema ništa, uz naglasak da je Dom naroda u FBiH dejtonska kategorija, a Vijeće naroda kvazi-institucija nametnuta od strane visokog predstavnika na osnovu odluke Ustavnog suda BiH koja je donesena preglasavanjem srpskih sudija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana