Ба­ри­ша Чо­лак за “Глас Срп­ске”: СДА не же­ли да ува­жа­ва дру­ге

Ж. Д.
Ба­ри­ша Чо­лак за “Глас Срп­ске”: СДА не же­ли да ува­жа­ва дру­ге

Са­ра­је­во - Те­мељ­на ствар ко­ја се да иш­чи­та­ти из де­кла­ра­ци­је СДА је­сте да се не ува­жа­ва­ју дру­ги. Сва­ка по­ли­тич­ка стран­ка мо­же да пред­ла­же раз­ли­чи­та по­ли­тич­ка рје­ше­ња, па и про­мје­ну одсто­је­ћих рје­ше­ња, устав­них или за­кон­ских и све то је ле­ги­тим­но све док се не ис­кљу­чу­ју дру­ги, ре­као је за “Глас” за­мје­ник пред­сје­да­ва­ју­ћег Клу­ба хр­ват­ског на­ро­да у До­му на­ро­да Пар­ла­мен­та БиХ Ба­ри­ша Чо­лак (ХДЗ БиХ).

- Пи­та­ње јед­на­ко­сти и рав­но­прав­но­сти мо­ра­ло би би­ти вр­ло ја­сно по­зи­ци­о­ни­ра­но. Сва­ко дру­го рје­ше­ње ко­је не ува­жа­ва ту чи­ње­ни­цу не во­ди ни­че­му. Во­ди да­љем за­о­штра­ва­њу од­но­са у БиХ и уда­ља­ва нас од мо­дер­не де­мо­крат­ске др­жа­ве - ре­као је Чо­лак.

Он сма­тра да ће ова де­кла­ра­ци­ја и све оно што је у њој ре­че­но до­дат­но успо­ри­ти фор­ми­ра­ње вла­сти.

- То ће вје­ро­ват­но има­ти и ду­го­роч­не по­сље­ди­це, али крат­ко­роч­не са­свим си­гур­но хо­ће. До­бро би би­ло што при­је фор­ми­ра­ти власт, јер ни­јед­но пи­та­ње без то­га не мо­же­мо ри­је­ши­ти. То је те­мељ­ни циљ. Да би се рје­ша­ва­ли про­бле­ми ко­јих има ја­ко пу­но те­мељ­на прет­по­став­ка је фор­ми­ра­ње вла­сти - ре­као је Чо­лак.

На кон­ста­та­ци­ју да су ро­ко­ви до­го­во­ра по­ли­тич­ких ли­де­ра у БиХ ко­ји су пот­пи­са­ли ли­де­ри СНСД-а, ХДЗ-а и СДА о фор­ми­ра­њу вла­сти ис­те­кли и гдје он ви­ди рје­ше­ње, ка­зао је да је са­др­жај тог спо­ра­зу­ма ја­ко ври­је­дан и да на ње­му тре­ба ин­си­сти­ра­ти.

Ко­мен­та­ри­шу­ћи чи­ње­ни­цу да су у овом тре­нут­ку на че­лу Пред­став­нич­ког до­ма, До­ма на­ро­да и Са­вје­та ми­ни­ста­ра Бо­шња­ци Чо­лак је ре­као да “то рје­ше­ње ни­је до­бро”.

- На­жа­лост, ми има­мо јед­ну од­ред­бу у за­ко­ну ко­ја та­кве ства­ри омо­гу­ћа­ва и она је би­ла за­ми­шље­на као не­ка­кво пре­ла­зно рје­ше­ње, ка­да још но­ва власт ни­је фор­ми­ра­на, али прет­по­ста­вљам да ни­ко ни­је ми­слио да ће се ова­кве ства­ри де­ша­ва­ти - ре­као је Чо­лак.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана