Ba­ri­ša Čo­lak za “Glas Srp­ske”: SDA ne že­li da uva­ža­va dru­ge

Ž. D.
Ba­ri­ša Čo­lak za “Glas Srp­ske”: SDA ne že­li da uva­ža­va dru­ge

Sa­ra­je­vo - Te­melj­na stvar ko­ja se da iš­či­ta­ti iz de­kla­ra­ci­je SDA je­ste da se ne uva­ža­va­ju dru­gi. Sva­ka po­li­tič­ka stran­ka mo­že da pred­la­že raz­li­či­ta po­li­tič­ka rje­še­nja, pa i pro­mje­nu odsto­je­ćih rje­še­nja, ustav­nih ili za­kon­skih i sve to je le­gi­tim­no sve dok se ne is­klju­ču­ju dru­gi, re­kao je za “Glas” za­mje­nik pred­sje­da­va­ju­ćeg Klu­ba hr­vat­skog na­ro­da u Do­mu na­ro­da Par­la­men­ta BiH Ba­ri­ša Čo­lak (HDZ BiH).

- Pi­ta­nje jed­na­ko­sti i rav­no­prav­no­sti mo­ra­lo bi bi­ti vr­lo ja­sno po­zi­ci­o­ni­ra­no. Sva­ko dru­go rje­še­nje ko­je ne uva­ža­va tu či­nje­ni­cu ne vo­di ni­če­mu. Vo­di da­ljem za­o­štra­va­nju od­no­sa u BiH i uda­lja­va nas od mo­der­ne de­mo­krat­ske dr­ža­ve - re­kao je Čo­lak.

On sma­tra da će ova de­kla­ra­ci­ja i sve ono što je u njoj re­če­no do­dat­no uspo­ri­ti for­mi­ra­nje vla­sti.

- To će vje­ro­vat­no ima­ti i du­go­roč­ne po­slje­di­ce, ali krat­ko­roč­ne sa­svim si­gur­no ho­će. Do­bro bi bi­lo što pri­je for­mi­ra­ti vlast, jer ni­jed­no pi­ta­nje bez to­ga ne mo­že­mo ri­je­ši­ti. To je te­melj­ni cilj. Da bi se rje­ša­va­li pro­ble­mi ko­jih ima ja­ko pu­no te­melj­na pret­po­stav­ka je for­mi­ra­nje vla­sti - re­kao je Čo­lak.

Na kon­sta­ta­ci­ju da su ro­ko­vi do­go­vo­ra po­li­tič­kih li­de­ra u BiH ko­ji su pot­pi­sa­li li­de­ri SNSD-a, HDZ-a i SDA o for­mi­ra­nju vla­sti is­te­kli i gdje on vi­di rje­še­nje, ka­zao je da je sa­dr­žaj tog spo­ra­zu­ma ja­ko vri­je­dan i da na nje­mu tre­ba in­si­sti­ra­ti.

Ko­men­ta­ri­šu­ći či­nje­ni­cu da su u ovom tre­nut­ku na če­lu Pred­stav­nič­kog do­ma, Do­ma na­ro­da i Sa­vje­ta mi­ni­sta­ra Bo­šnja­ci Čo­lak je re­kao da “to rje­še­nje ni­je do­bro”.

- Na­ža­lost, mi ima­mo jed­nu od­red­bu u za­ko­nu ko­ja ta­kve stva­ri omo­gu­ća­va i ona je bi­la za­mi­šlje­na kao ne­ka­kvo pre­la­zno rje­še­nje, ka­da još no­va vlast ni­je for­mi­ra­na, ali pret­po­sta­vljam da ni­ko ni­je mi­slio da će se ova­kve stva­ri de­ša­va­ti - re­kao je Čo­lak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana