Банке ће мјерама помоћи клијентима у отплати кредита

Срна
Банке ће мјерама помоћи клијентима у отплати кредита

САРАЈЕВО - Комерцијалне банке у БиХ одобриће својим клијентима, у складу са одлукама агенција за банкарство Републике Српске и ФБиХ, једну мјеру или модалитет више њих које ће им помоћи да лакше премосте кризни период изазван вирусом корона, како би уредно измиривали своје кредитне обавезе и успоставили одрживи модел пословања, саопштено је из Удружења банака БиХ.

Одговарајући на бројна питања клијената банака, из Удружења су навели да према одлукама агенција за банкарство, право на посебне мјере могу остварити клијенти који су директно или индиректно погођени ванредним околностима изазваним вирусом корона.

"То значи да је њихова кредитна способност погоршана, односно извори за отплату смањени, чиме је онемогућено или ће бити онемогућено измиривање обавеза према банци", истиче се у саопштењу.

Уколико је ријеч о клијенту физичком лицу, из Удружења банака БиХ појаснили су да се то односи на оне који немају могућност за рад усљед обољења, боравка у карантину или самоизолацији, као и да немају могућност за рад због губитка посла јер је компанија у којој је запослено запала у проблеме због корона вируса.

Ако је ријеч о правним лицима, право на посебне мјере имају они клијенти којима је смањена ликвидност/солвентност појавом вируса, и то ако му добављачи нису у могућности испоручивати производе или услуге, те ако је дошло до привременог обустављања производње јер су му купци престали радити или су смањили своје пословне активности у значајном обиму.

Мјере се односе и на она правна лица ако су запосленици клијента заражени, морао је затворити своје погоне одлуком надлежних органа, те ако је пословање клијента претрпјело штету на неки други начин усљед вируса корона.

Када је ријеч о мораторијум на отплату кредита, из Удружења банака БиХ наводе да је он на снази до укидања проглашења стања природне или друге несреће на територији БиХ, односно банке ће одложити плаћање обавеза - главница и камата или само главница, у зависности од процјене могућности клијента, те за то вријеме неће обрачунавати ни наплаћивати затезна камата.

"У току привременог мораторијума зауставља се обрачун доспијећа главнице, а редовна камата се наставља обрачунавати, али не доспијева.

Након истека привременог мораторијума, сва главница и обрачуната камата доспијева, а њихово се плаћање врши према модалитету посебних мјера које клијент договори са банком или након истека привременог мораторија уколико посебан модалитет не буде уговорен", истиче се у саопштењу.

Из Удружења банака БиХ наводе да банке могу покренути мораторијум и друге посебне мјере самоиницијативно, у оквиру редовног процеса праћења потраживања у кашњењу, уколико је ријеч о клијенту који је погођен негативним ефектима ванредних околности.

Након престанка стања природне или друге несреће на територији БиХ, клијент наставља отплату према постојећем уговору, уколико буде у могућности, уз обавезу да дуг настао током мораторијума плати према модалитету који договори са банком, уз потписивање новог отплатног плана.

"Уколико по завршетку стања несреће клијент и даље не буде могао наставити отплату према постојећем уговору, може се обратити банци за неку од олакшица, гдје ће бити потребно да у банци потпише сву потребну документацију за један од понуђених и прихваћених модалитета", појашњавају из Удружења банака БиХ.

У саопштењу се додаје да ће тада бити узете у обзир све обавезе које клијент није плаћао током привременог мораторијума, тако да ће у овом случају каматна стопа бити иста као што је била дефинисана постојећим уговором.

 "Банке неће наплаћивати додатне накнаде за извршене услуге у вези са предметном модификацијом, а клијент ће сносити евентуалне остале трошкове који овим настану", наводи се у саопштењу.

 Након истека привременог мораторијума, а у складу са с кредитном анализом и утврђивањем примјереног модалитета, банке клијентима могу понудити посебне мјере, у оквиру модалитета.

Посебне мјере су одгађање отплате кредитних обавеза до максимално шест мјесеци, увођење грејс периода за отплату главнице кредитних обавеза у случају кредита који се отплаћују ануитетно на период од најдуже шест мјесеци.

Мјере се могу односити и на продужење крајњег рока за отплату кредита који се отплаћују ануитетно, одобравање додатног износа изложености за потребе превазилажења тренутних потешкоћа са ликвидношћу, те друге мјере које банке предузимају с циљем олакшања сервисирања кредитних обавеза клијента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана