Banke će mjerama pomoći klijentima u otplati kredita

Srna
Banke će mjerama pomoći klijentima u otplati kredita

SARAJEVO - Komercijalne banke u BiH odobriće svojim klijentima, u skladu sa odlukama agencija za bankarstvo Republike Srpske i FBiH, jednu mjeru ili modalitet više njih koje će im pomoći da lakše premoste krizni period izazvan virusom korona, kako bi uredno izmirivali svoje kreditne obaveze i uspostavili održivi model poslovanja, saopšteno je iz Udruženja banaka BiH.

Odgovarajući na brojna pitanja klijenata banaka, iz Udruženja su naveli da prema odlukama agencija za bankarstvo, pravo na posebne mjere mogu ostvariti klijenti koji su direktno ili indirektno pogođeni vanrednim okolnostima izazvanim virusom korona.

"To znači da je njihova kreditna sposobnost pogoršana, odnosno izvori za otplatu smanjeni, čime je onemogućeno ili će biti onemogućeno izmirivanje obaveza prema banci", ističe se u saopštenju.

Ukoliko je riječ o klijentu fizičkom licu, iz Udruženja banaka BiH pojasnili su da se to odnosi na one koji nemaju mogućnost za rad usljed oboljenja, boravka u karantinu ili samoizolaciji, kao i da nemaju mogućnost za rad zbog gubitka posla jer je kompanija u kojoj je zaposleno zapala u probleme zbog korona virusa.

Ako je riječ o pravnim licima, pravo na posebne mjere imaju oni klijenti kojima je smanjena likvidnost/solventnost pojavom virusa, i to ako mu dobavljači nisu u mogućnosti isporučivati proizvode ili usluge, te ako je došlo do privremenog obustavljanja proizvodnje jer su mu kupci prestali raditi ili su smanjili svoje poslovne aktivnosti u značajnom obimu.

Mjere se odnose i na ona pravna lica ako su zaposlenici klijenta zaraženi, morao je zatvoriti svoje pogone odlukom nadležnih organa, te ako je poslovanje klijenta pretrpjelo štetu na neki drugi način usljed virusa korona.

Kada je riječ o moratorijum na otplatu kredita, iz Udruženja banaka BiH navode da je on na snazi do ukidanja proglašenja stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, odnosno banke će odložiti plaćanje obaveza - glavnica i kamata ili samo glavnica, u zavisnosti od procjene mogućnosti klijenta, te za to vrijeme neće obračunavati ni naplaćivati zatezna kamata.

"U toku privremenog moratorijuma zaustavlja se obračun dospijeća glavnice, a redovna kamata se nastavlja obračunavati, ali ne dospijeva.

Nakon isteka privremenog moratorijuma, sva glavnica i obračunata kamata dospijeva, a njihovo se plaćanje vrši prema modalitetu posebnih mjera koje klijent dogovori sa bankom ili nakon isteka privremenog moratorija ukoliko poseban modalitet ne bude ugovoren", ističe se u saopštenju.

Iz Udruženja banaka BiH navode da banke mogu pokrenuti moratorijum i druge posebne mjere samoinicijativno, u okviru redovnog procesa praćenja potraživanja u kašnjenju, ukoliko je riječ o klijentu koji je pogođen negativnim efektima vanrednih okolnosti.

Nakon prestanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, klijent nastavlja otplatu prema postojećem ugovoru, ukoliko bude u mogućnosti, uz obavezu da dug nastao tokom moratorijuma plati prema modalitetu koji dogovori sa bankom, uz potpisivanje novog otplatnog plana.

"Ukoliko po završetku stanja nesreće klijent i dalje ne bude mogao nastaviti otplatu prema postojećem ugovoru, može se obratiti banci za neku od olakšica, gdje će biti potrebno da u banci potpiše svu potrebnu dokumentaciju za jedan od ponuđenih i prihvaćenih modaliteta", pojašnjavaju iz Udruženja banaka BiH.

U saopštenju se dodaje da će tada biti uzete u obzir sve obaveze koje klijent nije plaćao tokom privremenog moratorijuma, tako da će u ovom slučaju kamatna stopa biti ista kao što je bila definisana postojećim ugovorom.

 "Banke neće naplaćivati dodatne naknade za izvršene usluge u vezi sa predmetnom modifikacijom, a klijent će snositi eventualne ostale troškove koji ovim nastanu", navodi se u saopštenju.

 Nakon isteka privremenog moratorijuma, a u skladu sa s kreditnom analizom i utvrđivanjem primjerenog modaliteta, banke klijentima mogu ponuditi posebne mjere, u okviru modaliteta.

Posebne mjere su odgađanje otplate kreditnih obaveza do maksimalno šest mjeseci, uvođenje grejs perioda za otplatu glavnice kreditnih obaveza u slučaju kredita koji se otplaćuju anuitetno na period od najduže šest mjeseci.

Mjere se mogu odnositi i na produženje krajnjeg roka za otplatu kredita koji se otplaćuju anuitetno, odobravanje dodatnog iznosa izloženosti za potrebe prevazilaženja trenutnih poteškoća sa likvidnošću, te druge mjere koje banke preduzimaju s ciljem olakšanja servisiranja kreditnih obaveza klijenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana