Амбасада Кине: Кинески радници прије повратка у БиХ ићи ће у изолацију

Срна
Амбасада Кине: Кинески радници прије повратка у БиХ ићи ће у изолацију

САРАЈЕВО- У БиХ тренутно није пронађен ниједан потврђен нити сумњиви случај упале плућа проузроковане новим коронавирусом, а Амбасада Кине у БиХ спремна је да одржава комуникацију и сарађује са властима у БиХ у било којем аспекту у вези са овим питањем, саопштила је ова амбасада.

Према информацијама Амбасаде, кинески држављани који бораве и раде у БиХ, а тренутно се налазе у Кини, добровољно су предложили иницијативе и мјере изолације у трајању од 15 дана након повратка у БиХ, строге заштите од вируса и пажљивог надгледања властите здравствене ситуације.

У саопштењу се истиче да су од избијања упале плућа узроковане новим коронавирусом, власти у Кини случају придавале велики значај.
Из Амбасаде наводе да је предсједник Кине Си Ђинпинг дао важна упутства за предузимање одлучних мјера за сузбијање епидемије, а кинеска Влада је предузела дјелотворне и научне мјере за спречавање и контролу.
- Ми смо одлучни и увјерени да ћемо успјешно контролисати епидемију и сузбити ширење вируса – додато је у саопштењу.

Кинеска амбасада наводи да је отвореним, транспарентним и врло одговорним односом према глобалном здрављу и безбједности, ресорне институције кинеске стране су одмах обавијестиле Свјетску здравствену организацију, релевантне државе и регије Хонг Конга, Макаоа и Тајвана о информацијама о стању епидемије, те у најкраћем року подијелиле гене новог коронавируса и одржавале блиску комуникацију с међународном заједницом.

Свјетска здравствена организација и владе свих земаља су високо оцијениле предузете мјере кинеске стране, истичу из кинеске Амбасаде у БиХ.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана